gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Turkije - Alanya

reis terug  

Alanya

De geschiedenis van Alanya

In de oudheid werd de stad Korakesion genoemd. Het was een Cilicische grenspost, gereed om aanvallen vanuit Pamphylië te weerstaan. In de tweede eeuw voor Chr. bouwde de piratenhoofdman Diodoros Tryphon een vesting op de rots die hoog boven de zee uitstijgt. Hier verstopte hij zijn buit en handelde hij in slaven. De Romeinse generaal Pompejus slaagde er aan het einde van zijn campagne tegen de piraten in het piratennest te verwoesten. Hierna heerstten de Romeinen in Coracesium, totdat Antonius de stad aan zijn geliefde Cleopatra schonk.
Pas ten tijde van de Seltsjoekse sultan Aladdin Keykubat begon de stad echt een belangrijke positie op de zuidkust van Turkije in te nemen. De sultan koos de stad, die hij Alâiye noemde, vanwege het subtropische klimaat dat hier heerst als zijn winterresidentie en bouwde de stad om tot marinebasis voor zijn vloot. Tussen 1226 en 1231 gonstte het van bouwactiviteit boven op de rots die de stad domineert. Een reusachtige vesting, die tegenwoordig nog grotendeels overeind staat, moest de haven bewaken. Toch is Alanya als havenplaats, grotendeels door zijn onbeschutte ligging, nooit van echt grote betekenis geweest.

Het huidige Alanya

Tegenwoordig is Alanya een mondaine badplaats. Waar vroeger de piratenschepen aanmeerden, komen nu de toeristen om te genieten van zon en zee. Aan de oude haven ligt het levendige centrum van de stad met veel restaurantjes, terrasjes en cafés. In de smalle straatjes achter de haven liggen talloze souvenirswinkeltjes.

De bezienswaardigheden van Alanya

De Kizil Kule
Het bekendste bouwwerk van Alanya is de Kizil Kule, de rode toren, die zich aan de oostzijde van de rots boven de haven verheft. De toren is in 1225 in opdracht van sultan Aladdin Keykubat door Ebu Ali gebouwd. Deze architect uit Aleppo was ook de bouwmeester van de burcht van de Zwarte Zeestad Sinop. Het 46 meter hoge en ruim 12 meter brede bastion diende als bescherming voor de lager gelegen werf. De toren heeft haar huidige staat te danken aan een uitvoerige restauratie in 1948. Ze maakt deel uit van de drie verdedigingsmuren van de rotsvesting. De muren hebben een totale lengte van 12 kilometer.

De werf is grotendeels in de rotswand uitgehakt. De werf heeft vijf ruimtes van 42,5 meter lengte en 7,7 meter breedte waarin de oorlogsschepen van de Seltsjoekse sultan werden gebouwd. Het hout voor de schepen werd geleverd door het toen nog bosrijke Taurusgebergte. Ondeling door bogen verbonden heeft de werf een schitterende symmetrische dwarsdoorkijk.

Een bezoek aan de vesting bovenop de rots is meer dan de moeite waard. Je kunt hiervoor een taxi nemen of de bus. Naar boven lopen is een afmattende bezigheid en niet echt aan te raden. Op weg naar de eigenlijke vesting kom je langs een karavanserail en de Kale Camii. Hier vlakbij bevinden zich opslagplaatsen uit de Seltsjoekse periode rond een binnenplaats die door de Osmanen als begraafplaats werd gebruikt. Vanaf de eigenlijke vesting, gebouwd op het hoogste punt van de rots, heb je een magnifiek uitzicht op Alanya en omgeving. Het uitzicht wordt begrenst door de Ak dagi, het gebergte achter de stad. Op het uiterste punt van de rots heeft men buiten de vestingmuur een stenen plateau gebouwd. De vertaling van de turkse naam van het plateau luidt 'plaats waarvanaf mannen de zee in worden geworpen.' Mensen met hoogtevrees wordt afgeraden een kijkje over de rand te nemen. Vanaf de vesting kun je de in 1720 gebouwde vuurtoren in de diepte zien liggen, op het uiteinde van een smalle rots. Binnen de burcht zelf is vrij weinig te zien. Wel staat er een vervallen byzantijns kerkje met kruisvormig grondplan en vage resten van fresco's op de muren.

De Damlatasj grot
Bij het begin van het strand, aan de noordwestkant van de rots, ligt de in 1948 ontdekte Damlatasj grot. Sommige stalactieten van deze druipsteengrot (damlatasj = druipsteen) bereiken een hoogte van ruim 14 meter. De groot is vrij klein en bestaat uit een grote en een kleine ruimte. De koolzuurgraad van de lucht in de grot is 5 maal groter dan die van de buitenlucht. Turken die last hebben van astma of bronchitis zijn dan ook de vaste bezoekers van de kleine grot die het gehele jaar door een constante temperatuur van 22 graden celsius heeft. De grot is dan ook al snel te vol met mensen. Daarnaast zorgt de Turkse muziek die er gedraaid wordt er ook niet voor lang in de grot te blijven.

Reisarrangementen naar Alanya

Via trivago kun je de hotelprijzen van meer dan 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten in Alanya !

Turkije.nl biedt scherpgeprijsde hotelvliegreizen, all-inclusive reizen en lastminutes naar Alanya.

Goedkope reisarrangementen (vlucht & hotel) en lastminutes naar Alanya.


.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan


   

                  

© 2017 www.travelmarker.nl