gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Turkije - Ankara

reis terug   reis door

Ankara

het oude stadsdeel rond de citadel van Ankara

De Geschiedenis van Ankara

Ankuwash
De eerste bewoners van de heuvel van Ankara waren de Hittieten, die zich hier in het tweede millennia voor Chr. vestigden.Ze noemden de door hen gebouwde citadel Ankuwash.Toen al lag de stad op het kruispunt van belangrijke handelswegen.
In de achtste eeuw v. Chr. kwam de nederzetting in handen van de Frygiërs die Ankuwash tot een van hun belangrijkste steden maakten. Ze noemden de stad Ankyra en breidden haar aan de voet van de citadel uit. `Ank' betekent in vroege Indo-Europese talen `ravijn', waarmee de naam die de Frygiërs de stad gaven geografisch bepaald is. In 1925 heeft men ten zuiden van het spoorwegstation de resten ontdekt van een enorme Frygische necropolis. Op de vlakte bevonden zich eens een grote hoeveelheid Frygische tumuli welke tegenwoordig haast allen verdwenen zijn. Misschien was Ankara de geboortestad de mythische Frygische koning Midas, die alles wat hij aanraakte in goud veranderde. Nadat de Lydiërs de nederzetting van de Frygiërs over hadden genomen, leed hun koning Croesus, die zo overmoedig was de Halys over te steken om een groot rijk te vernietigen, een vreselijke nederlaag tegen de Perzen. De nederzetting kwam aan de overwinnaars toe.

De Galaten
De eerste bronnen die iets over Ankyra vertellen dateren uit deze periode van Perzische heerschappij. Ankyra wordt beschreven als halteplaats op de Koningsweg. Alexander de Grote nam de stad in 334 voor Chr. op de Perzen in. Zowel de Perzen als de Macedonische veldheer hebben geen sporen in Ankara achter gelaten.
Van de bouwwerken van de Galatische stam der Tektosagen, die zich vervolgens in Ancyra vestigde, heeft men wel overblijfselen kunnen ontdekken. De Galaten stamden af van Gallische huurlingen die in 279 voor Chr. door de koning van Bythnië (gelegen aan de zuidkust van de Zee van Marmara) naar Klein-Azië waren gehaald. Tijdens hun zwerftocht langs de kust van de Egeïsche zee bezorgden ze de plaatselijke bevolking door hun brute optreden slapeloze nachten. Attalos, de machtige Pergameense koning, was in staat de Galaten naar het binnenland te verdrijven.
Ze vestigden zich vervolgens in 278 voor Chr. in het gebied rond Ankyra, dat vervolgens Galatië genoemd werd. De Galaten maakten Ankyra tot hoofdstad van hun gebied en noemden de stad Galatia. Het is dan ook opvallend dat juist dit deel van Turkije tegenwoordig veel roodharige en besproete inwoners heeft.
Na hun overwinning op de Galaten in 189 voor Chr. trokken de Romeinen de stad binnen. Toch lieten ze de Galaten een grote mate van zelfbestuur behouden. Dejatarus, een Galatisch vorst, kreeg zelfs de koningstitel toebedeeld van de Romeinen. Vervolgens viel de stad in handen van het Pergameense koninkrijk, en later in handen van Mithridates, de koning van Pontus. De laatste werd in 74 voor Chr. door de Romeinse generaal Pomejus bij Ankara verslagen. In 25 v. Chr. voegde Augustus de streek tenslotte aan het Romeinse rijk toe.

De Romeinse periode
De Romeinen verfraaiden Ancyra, in die tijd ook wel Sebaste (het Griekse woord voor Augustus) genaamd, met vele tempels, badhuizen en aquaducten. De stad bleef, gelegen aan de Romeinse Via Regalis, een belangrijk verkeersknooppunt. Onder keizer Nero werd de inmiddels welvarende stad tot Metropolis verklaard. Het aantal inwoners dat de stad in deze periode telde wordt op 200.000 geschat. In opdracht van keizer Carcalla werden de muren en torens van de citadel verstevigd en uitgebreid. Misschien heeft Paulus hier ook wel gepredikt; in ieder geval trok de plaats zijn belangstelling, hetgeen blijkt uit de brieven die hij aan de Galaten, toen reeds aanhangers van het geloof, heeft gestuurd. Het christendom was dus al vroeg in de stad doorgedrongen.

Woelige tijden
In 315 werd Ancyra een bisschopszetel en in 314 en 358 werden er een concilies gehouden. De Byzantijnen, de opvolgers van de Romeinen, ondervonden vanaf het einde van de 7de eeuw steeds meer bedreiging van opdringende Arabische stammen, die in staat waren de stad voor korte tijd bezet te houden. In 806 liet Harun al Raschid de stad plunderen. In 820 veroverden de Sassaniden de stad en in 838 werd de stad opnieuw geplunderd, ditmaal door de Arabieren. Later in de 9de eeuw was Ancyra weer in handen van de Byzantijnen die de stad versterkten.
Na hun overwinning op de Byzantijnen in 1071 bij Malazgirt namen de Seltsjoeken de stad in 1073 in, en noemden haar Engüriye.
Vervolgens kwam Ancyra voor een korte periode in handen van de kruisvaarder Raymond IV van Toulouse die de stad aan de Byzantijnen schonk. Nadat de sterke arm van de kruisvaarders weer verdwenen was, moesten ze de stad in 1213 afstaan aan de Seltsjoeken. Ook Ankara bleef niet gespaard voor de Mongoolse horden die haar in het begin van de 14de eeuw innamen.

De Osmaanse periode
Uiteindelijk veroverde sultan Murat I de stad in 1360, waarna ze deel ging uitmaken van het Osmaanse rijk. Van rust voor de stad was echter vooralsnog geen sprake. In 1402 leed de Osmaanse Sultan Yildirim Beyazit ten noorden van Ankara een verpletterende nederlaag tegen de Mongoolse horden van Timoer lenk (1336-1405). Van het leger van de sultan bleef weinig over. Het Byzantijnse rijk was zeer gebaat bij deze nederlaag van de Osmanen die op het punt stonden Constantinopel (het huidige Istanbul) de genadeslag toe te dienen. Misschien had het Oostromeinse rijk anders vijftig jaar eerder opgehouden te bestaan. Nu kwam de eer toe aan Mehmet II, de kleinzoon van Beyazit, die in 1453 Constantinopel innam. In 1403, slechts een jaar na de nederlaag tegen Timoer Lenk, heroverden de Osmanen de stad op de Mongolen.
Tijdens het Osmaanse rijk stond Engüriye in Europa echter bekend als Angora, een naam die nu nog gegeven wordt aan de zachte wol van de geiten in dit gebied. Over deze wol heeft de Romein Strabo al geschreven dat het de fijnste zijde evenaarde. De Angorawol was tot in de 19de eeuw een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de stad en haar omgeving.

De hoofdstad van de Turkse republiek
In 1919 verplaatste Atatürk tijdens de revolutie zijn hoofdkwartier naar Ankara. De stad werd tijdens de oorlog met de Grieken van 1920 het bolwerk van het nationale verzet. Uiteindelijk besloot Atatürk de stad op 1 oktober 1923 tot hoofdstad van de nieuwe republiek uit te roepen, ten koste van Istanbul. Deze laatste plaats herinnerde teveel aan het Osmaanse Rijk en de keuze voor Ankara symboliseerde dus een breuk met het verleden. Atatürk benadrukte dit door tussen 1919 en 1927 niet éénmaal Istanbul te bezoeken.

Huidig Ankara

Ankara is geen mooie stad te noemen. Tussen de wirwar van spoorlijnen en wegen staan huizen en gebouwen naast, boven en onder elkaar, alsof een peuter het met lego heeft gebouwd. Toch heeft de stad zeker een aantal belangrijke attracties. Lees er hier meer over.

Hotels in Ankara

Via trivago kun je de hotelprijzen van meer dan 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten in Ankara !

Van Ankara naar Hattusas

De afstand tussen Ankara en Hattusas, de oude hoofdstad van het Hittitische Rijk, is ongeveer 200 km. De weg is goed, dus per bus doe je er ongeveer 3 uur over. Het landschap ondergaat een dramatische verandering. Na groene dalen gaat het abrupt over in een woest en door landschap. Op de route passeer je de Kizilirmak, de 'Rode Rivier'. Deze loopt van zijn oorsprong in de buurt van Sivas via Cappadocië en Ankara naar de Zwarte Zee tussen Samsun en Sinop. In de oudheid werd de rivier de Halys genoemd, bekend van de veldtochten van Xenophon en Alexander de Grote.

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan


   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl