gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Turkije - Aspendos

reis terug  

Aspendos

Aspendos © Travelmarker Reizen

Geschiedenis

De griekse tijd
Over het ontstaan van deze stad, welke in de geschiedenis van pamphilie een vooraanstaande rol heeft gespeeld, tast men nog steeds in het duister. Naar alle waarschijnlijkheid was de heuvel van Aspendos al in de Myceense tijd bewoond. De traditie vermeldt dat de stad omstreeks 1000 vChr. door Mopsus is gesticht. De plek was zorgvuldig gekozen. De nederzetting had een van de weinige natuurlijke havens van de pamphylische kust, in het mondingsgebied van de in die tijd bevaarbare rivier de Eurymedon, beschut door de dubbele heuvel van de stad.
Aspendos was de eerste stad in Pamphilie welke zijn eigen munten sloeg. Op zilveren munten daterende uit de 5e eeuw is naast afbeeldingen van worstelaars en hoplieten de naam Estevediiys zien; de naam die de stad in de oudheid droeg. In de inscripties van de Hittietenstad Karatepe (Adana) wordt koning Asitavada genoemd. Waarschijnlijk bestaat er een verband tussen deze koning en Estevediiys. De latere naam; Aspendos, is van de Perzische woorden voor 'paard' en 'heilige plaats' afgeleid. Xenophon schrijft in zijn Anabases over de aanwezigheid van huurlingen afkomstig uit Aspendos in het leger van de Pers Cyrus.
Tenminste tot de vierde eeuw voor Chr. was de rivier de Eurymedon bevaarbaar tot aan Aspendos. In 469 vChr. wierp de Perzische vloot hier het anker uit voor de slag bij de Eurymedon. De zeeslag tegen de Atheners eindigde in een grote nederlaag voor de Perzen. Cimon, de aanvoerder van de Atheners, wist deze overwinning uit te buiten door de Perzen eveneens in de eropvolgende veldslag beslissend te verslaan. Op een later tijdstip, tijdens de Peloponnesische oorlog lagen hier volgens Thucydides 147 trieremen voor anker. (Volgens Isocrates waren het er 90).
In de lente van 333 vChr. stuurde de stad een gezantschap naar Alexander de Grote om zich aan hem te onderwerpen op voorwaarde dat de stad verstoken zou blijven van een garnizoen. De Macedoniër ging hiermee akkoord maar legde de stad dezelfde schatting op als ze onder Perzische heerschappij verplicht waren te leveren. Hierna marcheerde Alexander op naar Side. Al snel bleek echter dat de inwoners van Aspendos er slecht in waren hun overeenkomst met hem na te komen. Alexander maakte rechtsomkeert en onderwierp de beneden stad. Aan de inwoners werden nu veel hardere voorwaarden gesteld.

De Romeinse Periode
Net als het nabijgelegen Side en Perge beleefde ook Aspendos haar grootste bloei onder de Romeinen. De stad was de op twee na grootste van Pamphilie ten tijde van het Romeinse keizerrijk. Strabo deelt mee dat de stad overbevolkt was. De Romeinse munten van Aspendos laten zien dat de stad op goede voet met Rome stond.
In de 2e en 3e eeuw na Chr. werd Aspendos dankzij de toen nog brede Eurymedon de belangrijkste handelshaven van Pamphilie. Het handelsgebied strekte zich uit over de gehele Middelandse zee. De export bestond voornamelijk uit tarwe en wijn. Het zout dat gewonnen werd uit het meer van Cabria (Karagol; nu droog) was eveneens een belangrijke bron van inkomen voor de stad. Onder de Byzantijnen begon de haven meer en meer te verzanden. Net als voor zovele andere eens bloeiende Klein-Aziatische handels-steden betekende dit het einde voor de stad.

Bezienswaardigheden

Het Romeinse theater
Van oorsprong was dit onlangs gerestaureerde theater Grieks van opzet. In de 2e eeuw na Chr. werd het door Crespinus Arruntianus en Auspicatus Titianus verbouwd tot een Romeins theater. Het behoort samen met het theater van Orange in Frankrijk en Sabratha in Libië tot de best bewaard gebleven Romeinse theaters, welke zich opvallend van het Griekse type onderscheiden. In tegenstelling tot het Griekse type theater die zich aan het landschap aanpast en de toeschouwer het uitzicht over het landschap achter het toneel niet ontneemt heeft het Romeinse theater een toneelgevel ( scenae frons ) welke reikt tot op de hoogte van de bovenste zitplaatsen waardoor een omsloten binnenruimte gecreerd werd. De toneelgevel doet aan de buitenkant met zijn afwisseling van grote en kleine, vierkante en boogvensters denken aan een renaissancepaleis. De voorzijde was voorzien van een kroonlijst. Destijds waren de toneelgevel en het toneel overdekt met een door touwen en palen bijeengehouden houten dak.
Het theater bood plaats aan een kleine 20.000 toeschouwers. Het publiek werd met enorme tentzeilen beschermd tegen de zon. In de Seltsjoekse tijd werd in het theater een paleis gebouwd. In 1884 werden nog tegels tegen de toneelgevel aangetroffen.

Het Gymnasium
Rechts van de geasfalteerde weg welke naar de acropolis loopt ligt het Gymnasium. Het noordelijke deel is niet overdekt. Vanaf daar kom je via een poort in twee kamers van gelijke grootte. Dit zijn de klaslokalen. De overige ruimtes werden waarschijnlijk als bibliotheek en conferentie ruimte benut.

De Thermen
Aan de andere kant van de weg, tegenover het gymnasium liggen de thermen. Helaas is weinig over de functie van de vertrekken bekend. Wel weten we dat de thermen en het gymnasium in de 2e eeuw na Chr. gebouwd zijn.

De Acropolis
Boven de benedenstad verheft zich de acropolis van Aspendos. Van vele fraaie bouwwerken die de acropolis eens rijk was zijn tegenwoordig slechts armzalige ruļnes overgebleven. Aan de zuidkant van de heuvel ligt de toegangspoort via welke men de bovenstad betrad. De overige drie poorten werden veel minder gebruikt.

Het Nymphaeum
Na de resten van de Agora en een kleine tempel gepasseerd te zijn kom je bij het Nymphaeum aan. De 32 meter lange wand van dit bronnenheiligdom staat nog altijd overeind. Duidelijk zijn de 10 uitsparingen in de wand te zien waar eens de beelden stonden. Aan de noordzijde van de acropolis bevinden zich de resten van twee watertorens en een aquaduct.

Hotels

Bij trivago kun je de hotelprijzen van honderden boekingssites meteen vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten !
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl