gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Turkije - Bursa

reis terug  

Bursa

Bursa is een drukke, moderne industriestad en een puur Turkse stad. De Turken noemen de stad Yesil Bursa (het groene Bursa), en met de vele cypressen, platanen en moerbeibomen die het stadsbeeld bepalen is dit een kloppende beschrijving.

Geschiedenis

De stad heette oorspronkelijk Prusia, naar koning Prusias van Bythnia, die de plaats in de tweede eeuw v.Chr. stichtte. Tijdens de Romeinse periode werd Bursa bestuurd door de bekende geograaf Plinius de Jongere. Later bouwde de Byzantijnse keizer Justinianus er een paleis en een badhuis, om te profiteren van Bursa's vele warme bronnen. Vanwege deze overdaad aan bronnen wordt Bursa ook vaak 'stad van de hammams' genoemd.
In 1075 veroverden de Seltsjoeken de stad, en in de drie eropvolgende eeuwen was Bursa meermaals inzet van oorlogen. In 1326 veroverden de Osmanen de stad na een tienjarig beleg. Orhan, de zoon van de beroemde sultan Osman, maakte de stad tot hoofdstad van zijn vorstendom. De Osmanen ontwikkelden de zijde-industrie, iets waar Bursa nog altijd bekend om staat.
Kort na de Eerste Wereldoorlog werd Bursa door de Grieken bezet, die er echter enkele jaren later door Atatürk weer uit verdreven werden.
Tegenwoordig heeft Bursa zich ontwikkeld tot de belangrijkste textielstad van Turkije.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste bouwwerken in Bursa zijn de Yesil Camii (groene moskee) en de Yesil Türbe (groene mausoleum). Verder heeft Bursa een indrukwekkend museum van Turkse en Islamitische Kunst en loont ook een bezoek aan de Ulu Camii (Grote Moskee) en het Muradiye complex met zijn tuinen, medreses en mausolea.

De Groene Moskee
Vanwege de perfecte combinatie van vorm en decoratie wordt de Groene Moskee door velen gezien als de mooiste moskee van Turkije. Het gebedshuis is in 1420 door Mehmet I gebouwd, en in 1864 werd het schitterend betegelde interieur vakkundig gerestaureerd. In de kleurstelling van de geometrische figuren domineert het pauwblauw. De fontein is vervaardigd uit één brok marmer, en de galerijen aan weerszijden van de grote gebedsruimte waren bestemd voor de sultan en zijn harem. Vooral de privéloge van de sultan is van uiterst verfijnd tegelwerk voorzien.

het Groene Mausoleum van Mehmet I © Travelmarker ReizenHet Groene Mausoleum
Dit door Murat II gebouwde mausoleum van sultan Mehmet I ligt tegenover de Groene Moskee. De tegels aan de buitenzijde van de tombe zijn niet orgineel, en zijn aangebracht tijdens een restauratie in het midden van de negentiende eeuw. Het beroemde Izniktegelwerk binnenin de tombe is nog wel origineel, en minstens net zo magnifiek als in de Blauwe Moskee van Istanbul

Activiteiten

Op 32 km afstand van Bursa vind je het chique en dure ski-oord op de berg Uludag, het belangrijkste skigebied van Turkije. Uludag betekent letterlijk vertaald ‘grote berg’. Het dorp Uludag bestaat uit een aantal hotels en restaurants en ligt in het gelijknamige nationale park. Het skigebied op de Uludag ligt tussen de 2000 en 2500 meter, hetgeen een grote sneeuwzekerheid en dus een lang skiseizoen garandeert. Je kunt hier van december tot april op de lange latten staan. De beste maanden zijn januari en februari. Door de nabijheid van Istanboel en Bursa is accommodatie op de Uludag vooral in de weekends en de vakantieperiode meestal volgeboekt.

Het skigebied heeft 14 skiliften die je tot een hoogte van 2.543 meter brengen. Bijna ieder hotel in Uludag heeft een aantal skiliften in beheer. Het wintersportgebied is met zijn brede, goed geprepareerde pistes geschikt voor de beginnende en iets gevorderde skiër. De ervaren skiër die niet elke dag een nieuwe afdaling zoekt, kan hier echter ook goed terecht.

Het skigebied is overzichtelijk. De meeste pistes eindigen bij de hotels, waardoor het ook voor gezinnen met kinderen een prima wintersportbestemming is. Voor après ski kun je op de terrassen bij de pistes terecht. Hier kun je naast de diverse bars en discotheken van Uludag ook 's avonds voor je vertier terecht.

Ook buiten het skiseizoen is het gebied met zijn schitterende pijnbomen en frisse berglucht de moeite van een bezoek waard. Je kunt hier dan heerlijk wandelen. Je kunt het gebied het beste met de kabelbaan bereiken.

Via trivago kun je de hotelprijzen van meer dan 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten in Bursa !

Winkelen

In Bursa kun je uitstekend mode kopen. Ook telt de stad een groot aantal tapijtwinkels, waar je vooral veel keuze hebt uit zijden tapijten.

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl