gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Turkije - Cappadocië

reis terug   reis door
het tufteenlandschap van Cappadocië © Travelmarker Reizen

Cappadocië

Komend uit de richting van Denizli, de toegangspoort van CappadociŽ op de stoffige hoogvlakte van Centraal AnatoliŽ, draait de bus een bochtige kloof in de aarde in. Aan weerszijden van de weg klimt de rotswand omhoog en ontneemt de reiziger het weidse uitzicht over de vlakte. Het voelt alsof je in een spleet afdaalt in de aarde. En aan het einde van de afdaling opent zich het nieuwe landschap: en witte wereld zonder sneeuw, beheerst door reusachtige stalactieten. Een overweldigende kom, waarvan de grillige wanden verblindend wit zijn. De navel van de aarde.

Het wonderlijke tufsteenlandschap van Cappadocië © Travelmarker ReizenDe landstreek CappadociŽ is een van 's werelds grootste natuurwonderen. De hoogvlakte waarin deze kuil zich bevindt, ontstond na een enorme uitbarsting van drie vulkanen zo'n 40 miljoen jaar geleden. De erupties en de vulkanische neerslag, die op de grote uitbarsting volgden, hielden vele duizenden jaren aan. In de miljoenen jaren daarna, sleten de extremen van het landklimaat en de rivier de Kizilirmak het plateau uit. De vorming van de typische tufsteenkegels komt grotendeels door harde stukken lava die oorspronkelijk in de enorme `tufsteenkoek' lagen. Door erosie kwamen ze bloot te liggen, waarna wind en water minder invloed hadden op het onderliggende tufsteen. Op plaatsen waar deze harde stenen in de tufsteenkoek ontbraken, vormden zich tafelformaties, waarin rivieren diepe ravijnen uitsleten.
Al in de prehistorie werd dit gestolde lava gewonnen en werden de markante tufsteenkegels uitgehakt tot woningen. Vanaf deze tijd tot de jaren '50, toen op last van de regering deze holwoningen verlaten werden, woonden hier mensen. Millennium na millennium. En vandaag de dag zien sommige rotswanden en kegels er dan ook uit als gatenkaas.

Geschiedenis

tufsteenwoningen © Travelmarker ReizenDe eerste bewoners
Daar het met eenvoudige hulpmiddelen mogelijk was uit het zachte gesteente stabiele woningen te hakken, waarin het door de isolerende werking van het tufsteen ook nog eens goed toeven was tijdens AnatoliŽ's koude winters en hete zomers, is het gebied al zeer vroeg bewoond geweest. De eerste holen zijn misschien al in het Bronzen tijdperk uitgehakt. Tijdens de Hittitische periode vestigden enkele stammen zich in het gebied rond Nevsehir. Na de ondergang van het Hittitische rijk rond 1200 voor Chr. vulden de FrygiŽrs het machtsvacuüm op. Deze beschaving bracht tot aan het jaar 600 voor Christus een betrekkelijke rust en welvaart. Tijdens de duistere periode die hierop volgde, beleefde de streek een periode van betrekkelijke rust en welvaart. In de jaren tussen 600 en 300 voor Chr. was de streek het toneel van verschillende veldslagen tussen de FrygiŽrs en de Perzen. Uiteindelijk zegevierden de Perzen en het `Verdrag van Kizilirmak' wees Nyssa (nu Nevsehir) toe aan de `Grote Koning'. Het Perzische juk bleek te dragen en er brak een nieuwe periode van welvaart voor CappadociŽ aan. Uiteindelijk was het Alexander de Grote die tijdens zijn veldtocht een einde maakte aan de Perzische heerschappij.

cappadocië © Travelmarker ReizenEen `Hof van Eden' op aarde
De Romeinen voegden CappadociŽ in 17 na Chr. aan hun rijk toe en op bevel van keizer Tiberius werd de naam van de hoofdstad van de streek, Mazaca, veranderd in Caesareia (het huidige Kayseri).
De eerste christenen trokken naar de streek om aan de vervolging van Rome te ontkomen. Hier hielden ze vanaf de eerste eeuw in het geheim hun erediensten. Ze hakten uit het tufsteen talloze kerkjes, kapellen en kloosters, die ze in de loop der eeuwen met de meest fraaie muurschilderingen versierden. Daarnaast zochten ze hun toevlucht in enorme ondergrondse steden zoals die van Kaymakli, Derinkuyu en ÷zkonak.
In het gebied werd de vervolgde christenen ideale levensomstandigheden geboden, mede dankzij de vruchtbare dalen die uiterst geschikt waren voor de landbouw.

wandelen door Cappadocië © Travelmarker ReizenEen van de redenen voor de laatste christenvervolging, die onder keizer Diocletianus plaats vond, was overigens een opstand in CappadociŽ, waarvan gezegd werd dat de aanstichters afgedankte christelijke soldaten waren. Ook nadat de vervolging door de Romeinen ophield bleef CappadociŽ een dicht bevolkt gebied.

De Cappadocische kerkvaders
In de geschiedenis van het Christendom heeft de streek dus een belangrijke rol gespeeld. Caesarea was reeds in de 2de eeuw een bisdom en een belangrijk centrum van godsdienstige vorming. Het concilie van Nicea van 325 werd door 7 Cappadocische kerkvaders bijgewoond en aan het einde van de vierde eeuw verkondigden de grote Griekse kerkvaders als Basilius, Gregorius van Nyssa en Gregorius van Nazianze (ook wel de Theoloog genaamd) hier hun leer.
Het is Basilius geweest die, na de woestijnmonniken te Palestina en Egypte bestudeerd te hebben, hier de grondslag van het Byzantijnse kloosterleven gelegd heeft. Volgens Basilius was de ideale gemeenschap van geestelijken een die geregeld werd door bestaande eeuwigdurende voorschriften. Opmerkelijk is dat deze kerkvader tijdens zijn studie bij de filosofen te Athene Julianus de afvallige, de verzaker van het christelijke geloof, als medestudent had.
Invallen van Arabieren tussen de 7e en 9e eeuw deden veel bewoners weer hun toevlucht nemen in goed verstopte rotsholen en ondergrondse steden. In de 8ste eeuw woonden hier ongeveer 3000 monniken en kluizenaars. In de 9de eeuw werden in het gebied tal van nieuwe kloostergemeenschappen gesticht. Toen de macht van de Seltsjoeken rond 1200 verzwakte en die van het Byzantijnse rijk toenam, bloeide de kunst van de Cappadocische gemeenten op. Het gehele land beleefde een opleving die tot het einde van die eeuw duurde.
Onder het Osmaanse rijk was het de christenen toegestaan hun geloof te blijven praktiseren. Hoewel sommigen hun heil elders zochten bleef CappadociŽ bevolkt.
In 1923 werden de laatste Grieken uit de streek geŽvacueerd waarna de prachtige kerkjes en kloosters bloot kwamen te staan aan vandalisme en in verval geraakten. Tegenwoordig staan alle kerkjes onder toezicht van het Turks ministerie van Cultuur. Ook de nog niet ontdekte kerkjes, waarvan er zich naar schatting zo'n 3000 hier bevinden.

Bezienswaardigheden van Cappadocië

Lees hier meer over de verschillende bezienswaardigheden in Cappadocië

Hotels in Cappadocië

Via trivago kun je de hotelprijzen van meer dan 200 boekingssites direct vergelijken en zo flink besparen op jouw verblijfskosten in Cappadocie !
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan


   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl