gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Turkije culinair

Een 'Grande Cuisine'

tafelen op zijn Turks  © Travelmarker Reizen Eten is een zeer aangename gebeurtenis in Turkije. Er is een oneindige variatie aan gerechten en ieder gehucht heeft wel zijn restaurant met zijn culinaire specialiteit. Vrouwendijen, Hare-Majesteit-vond-het-lekker, de Navel-van-de-Dame, Lippen-der-Gelieven. Allemaal poëtische namen van Turkse gerechten. Alle gebieden in de wereld waar eens een grote Keizer of Koning heerste, kennen een sublieme keuken. Waarschijnlijk komt dat door het simpele feit dat ze nu eenmaal uitgestrekte gebieden bestreken, met een natuurlijke variatie aan produkten. Of kwam het wellicht door de lokale machthebbers, die, als ze iets gedaan wilden hebben van de keizer, naar hem afreisden met de lekkerste gerechten uit hun streek? Want dat een goed gestemde buik wonderen kan doen, is boven alle twijfel verheven. En ook jouw vakantie wordt pas echt onvergetelijk, als je goed hebt gegeten. De Turken zijn trots op hun gerechten, en rekenen hun keuken tot de drie ´grandes cuisines', samen met de Chinese en de Franse keuken. En of je het daar mee eens bent of niet, feit is dat de meeste buiken die Turkije voor het eerst aandoen, prettig verrast worden door de gerechten.

Gezond eten

Over het algemeen krijgt de Turkse buik een gezond dieet, gebaseerd op vers fruit en groente, gegrild vlees en vele soorten salade. De diverse schotels worden vaak begeleid door yoghurt-sausen.

Meze
aan de raki-tafelHet ultieme culinaire genot van de Turken zelf, wordt gevormd door de 'meze': warme en koude voorgerechten, die vaak in de plaats komen van een complete maaltijd. Om een dergelijke meze-tafel samen te stellen, wandelen de heren van het gezelschap de keuken in, bekijken en keuren het aanbod, bespreken dat met de kok, geven aanwijzingen omtrent de bereiding terwijl de ober het gesprek volgt en het menu noteert. Op tafel verschijnen dan talloze kleine schoteltjes met verschillende gerechten, de onmisbare fles Raki -de nationale anijsdrank-, en natuurlijk het onmisbare verse brood. Vervolgens zet men zich aan tafel om daar pas laat, veelal diep in de nacht, weer achter vandaan te kruipen. Men heeft dan elkaar verhalen vertellend heel kalm gegeten, daarbij vaak stevig gedronken en vaak gaandeweg de avond nog het een en ander bij besteld.

Verwende monden
De Turkse monden zijn verwend. Ben je uitgenodigd of te gast bij een Turkse familie, dan moet je niet vreemd opkijken als de tafelheer het drinkwater terugstuurt en nieuw drinkwater vraagt, omdat dit de smaak van de Raki bederft. Of dat de hele tafel moet verhuizen, omdat de vis nu eenmaal gegeten moet worden met het geruis van de zee op de achtergrond. Turken dineren nu eenmaal graag in de omgeving waar het voedsel vandaan komt. En in dit licht bezien, is het ook niet vreemd dat het open-lucht-restaurant in Turkije is ontstaan.

Kebaps
Het bekendste gerecht dat de Turkse keuken heeft voortgebracht is de sis kebap. Al heeft de sis kebap die in de westerse landen wordt geserveerd, geen enkele verwantschap met de talloze kebap-schotels in Turkije. In dit land betekent 'sis' stokje en 'sis kebap' niets meer dan 'vlees aan een stokje'. En daar heeft men al talloze variaties in. De meest gerenommeerde kebaps zijn de tandir kebap, een heel lam geroosterd in een ondergrondse oven, de Iskender kebab uit Bursa, plakken vlees aan een verticaal spit waarvan de geroosterde randen afgesneden worden en de Adana-kebap, gekruid lamsvlees met oregano en paprika.

Dolma's
Bijzonder populair in Turkije zijn ook de diverse dolma-gerechten. 'Dolma' betekent gevuld en in keuken worden onder andere gevuld: paprika's, aubergines, wijnbladeren, koolbladeren, tomaten, artisjokken en mosselen. Afhankelijk van de streek en het seizoen worden ze met van alles gevuld, maar peterselie, pijnboompitten en kruiden zijn meestal vaste prik. En verder stopt de kok erin wat hij nog meer aan lekkers vindt. Als een dolma vlees bevat, dan wordt het gerecht warm opgediend, is het vegetarisch dan wordt de dolma koud geserveerd.

Gözleme
Gözleme is een Turkse pannekoek die gebakken word op een metalen plaat. Gözleme kan gevuld zijn met fetakaas, geraspte aardappelen, gehakt of worst.

Salades
Er is geen Turkse maaltijd zonder salade. Meestal bestaat deze uit tomaat, komkommer, paprika's, ui, peterselie, olijven en groene slablaatjes. Zijn deze ingrediënten in fijne stukjes gesneden, dan heb je waarschijnlijk met een goed restaurant te doen, waar de kok met zorg zijn eten heeft voorbereid.

Nagerechten
Vergeet vooral de overheerlijke, maar erg zoete nagerechtjes zoals Baklava of Sutlac niet. Baklava is gemaakt van dunne plakjes bladerdeeg met gemalen pistachenoten. Het is een erg zoet toetje, omdat er geconcentreerde suikerstroop overheen gegoten wordt.

Het Turkse ontbijt
Het Turkse ontbijt is over het algemeen ook uitstekend en bestaat uit vers wit brood, geitenkaas, boter, jam, stukjes tomaat, komkommer en olijven.

Drank

yeni raki © Travelmarker ReizenTurkse wijnen zijn heel betaalbaar en erg lekker. Al ver voor de komst van de romeinen kende Turkije diverse gebieden waar wijngaarden lagen. Er zijn ook Turkse aperitieven, zoals Raki, een anijsdrank lijkend op het Franse Pernod en het Griekse Ouzo. Raki bevat 40 % alcohol en word vaak gemengd met water gedronken. Het is bij de Turken verreweg de meest populaire drank voor in de late uurtjes.
De uitstekende Turkse koffie wordt in kleine kopjes geserveerd met drab en al. Als je dit geen succes vind is er altijd nog nescafé. De Turkse thee is zwart en sterk en wordt gedronken uit een tulpvormig glaasje. Probeer ook de appel- en mintthee. De Turken zijn gewend veel suiker in koffie en thee te gebruiken. Let hierop als je iets bestelt en geef aan hoe zoet je het wilt hebben.

Goede restaurants

Een andere aanwijzing dat een restaurant meer dan gemiddelde kwaliteit biedt, is de variatie op de kaart. Als je de geboortestreek van de kok kunt achterhalen (die vaak al in de naam van het restaurant is verwerkt), dan helpt de wetenschap dat de beste koks van Turkije uit de omgeving van Bolu of uit de omgeving van (Gazi-)Antep komen. De koks uit de laatste streek maken overigens wel pittig eten. En dan nog dit: over het algemeen is het eten in restaurant in Turkije een even goedkope als plezierige aangelegenheid. Maar het kan ook een luxueuze en prijzige aangelegenheid worden. Vooral in luxe hotels, casino's en nachtclubs kun je bijzonder prijzig drinken en exquize eten. Je zult in deze gelegenheden vooral versteld staan van de bediening en de opmaak van de schotels, ronduit sensationeel.
De gewone eetgelegenheden heten Lokanta, Restoran of Salonu. Lokanta's zijn te vergelijken met onze restaurants. Veelal groot en ruim ingericht, met een specialisatie in vlees of vis. De salonu's zijn de wat kleinere eetgelegenheden, waar je eenvoudiger eet. Dit wil overigens niet zeggen minder smakelijk, want eenvoudig kan soms verrassend en bijzonder goed zijn.

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan


   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl