gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De cultuur van Turkije

Schatkamer van beschavingen

interieur van een Osmaanse moskee in Istanbul © Travelmarker Reizenturkije is een schatkamer van beschavingen. Het land dat met de komst van de Seltsjoeken en de Turken opgenomen werd in de Islamitische wereld bleef sterk beÔnvloed door de beschavingen uit voorgaande eeuwen. Turkije werd net als Iran en Afghanistan nooit deel van de Arabische wereld, daarvoor had het land reeds een te diepgewortelde eigen cultuur. De Turkse cultuur bevat naast de islam ook elementen van het shamanisme, zoroastrianisme, taoisme en fragmenten van de Byzantijnse en Chinese culturen. Iedereen die het land bezoekt is diep onder de indruk van de rijke cultuur van deze 'wieg der beschaving'.

Religie

in gebedDe islam begint in de Turkse samenleving een steeds grotere rol te spelen. Dat het goed gaat met de islam in Turkije blijkt uit de groeiende invloed op politiek gebied, een toename van het aantal islamitische scholen, organisaties, en het nauwer aanhalen van de banden met het Midden-Oosten. Ook is er een ongekende groei te zien van het aantal publikaties met een islamitische thematiek. Deze groeiende invloed van de religie op vrijwel alle lagen van de samenleving hangt samen met een proces dat misschien het beste te omschrijven valt als de herleving van de islamitische identiteit. Naast de islam zijn er ook religieuze minderheidsgroeperingen, zoals aanhangers van de Armeense, Chaldeeuwse, Byzantijnse en Latijnse kerk. Ook kent het land Joden en Protestanten. De grondwet geeft deze religies bestaansrecht. Helaas doen zich in de praktijk wel eens problemen voor.

Ottomaanse kunst

minaret van de Ishak Pasja Saray © Travelmarker ReizenTot de stichting van de Turkse republiek in 1923 was de kunst onderworpen aan de regels van de islam. Het was verboden leven, dat een eeuwige ziel heeft -dierlijke of menselijk leven- af te beelden. De Turks-islamitische kunst uitte zich daarom in de decoratie van tal van gebruiksvoorwerpen en gebouwen. Het hoogtepunt van al de Ottomaanse kunst ligt tussen de 16e en de late 18e eeuw, en valt samen met de economische en militaire machtspositie van het Ottomaanse rijk.

In de Turkse musea en moskeeŽn vind je tal van kunstobjecten uit deze tijden. Prachtig en subtiel gekleurde, geglazuurde tegels uit Iznik, glaswerk uit Istanbul, schitterend gekalligrafeerde korans, waarin de teksten zo zijn geschreven dat ze een afbeelding van een plant of een bloem weergeven, ongelofelijk nauwgezet bewerkte sieraden en rijkelijk borduurde kledingstukken.

Architectuur

Noemenswaardige voorbeelden van de Ottomaanse architectuur zijn de SŁlimaniye moskee in Istanbul en diens kleinere evenknie, de Selimiye moskee in Edirne, gebouwd door de grote Ottomaanse architect Sinan. Deze architect was als een van de eersten in de wereld in staat grote gebouwen neer te zetten, die niet verstoord werden door talloze zuilen. Hij bouwde ruim en zijn gebouwen waren zo goed ontworpen dat ze grote ramen konden hebben. De slanke en lange minaretten van Sinan zijn nog steeds een lust voor het oog.

Verklarende woordenlijst Turkse en klassieke / christelijke architectuur

Literatuur

Ook de literatuur in het Ottomaanse rijk was gebonden aan de islamitische regels. Gebeurtenissen, hoe klein ook, waren altijd verbonden met een religieus aspect. Er gebeurde niets dat niet leidde tot een ingrijpen van hogerhand. Ook de ware liefde kon het in de literatuur niet stellen zonder een vereniging met het goddelijke. In een samenleving waarin alles verbonden was met het goddelijke, spreekt het natuurlijk voor zich dat de meeste kunstvoorwerpen zich in de moskeeŽn en andere religieuze plaatsen bevonden, en nog altijd te vinden zijn. De wereld van de Ottomaanse kunst was de wereld van de moskee.

Het Turkse theehuis

Tavla spelen en thee drinken © Travelmarker ReizenWat zou Turkije zijn zonder zijn beroemde theehuizen. Overal in het land, tot in het kleinste gehucht vind je ze, deze ontmoetingsplaatsen van -vooral- mannen. Traditioneel is het theehuis het domein van de man, die zich hier samen met zijn vrienden vermaakt met een spelletje. Het meest gespeeld wordt Tavla, de Turkse variant van ons backgammon. Als je hier een beetje goed in bent zal elke Turk je willen uitdagen voor een potje. Het gaat er fanatiek aan toe, maar -vrees niet- Turken zijn prima verliezers en aimabele winnaars. Dit alles natuurlijk onder genot van een mierzoet kopje koffie of glaasje thee. Als het voor jou niet zoet hoeft, moet je dit duidelijk aan de ober vertellen.
Probeer in het theehuis ook eens de Nargileh, de Turkse waterpijp. De tabak wordt door stukken gloeiend houtskool verhit. Lekker is de appeltabak, die een zoete bijsmaak heeft.
Hoewel je er vrijwel nooit een Turkse vrouw ziet zijn theehuizen geen verboden gebied voor westerse toeristes. Ga natuurlijk niet in bikini naar binnen, maar dat kun je zelf ook bedenken.
Kortom, er is geen betere plek om Turkije te leren kennen dan in het theehuis.

Het Turkse nachtleven

Het is verbazingwekkend hoe onbekommerd de Turken 's nachts door kunnen feesten. En dan de volgende ochtend gewoon weer vroeg op! Is het feest, dan is het feest. En dan lijkt niemand aan de dag van morgen te denken. En omdat er altijd iemand iets te vieren heeft, zijn talloze uitgaansgelegenheden tot diep in de nacht geopend.

Turkse nachtclubs
Eigenlijk zou iedereen eenmaal in zijn leven een Turkse nachtclub moeten bezoeken. Ze hebben een heel aparte sfeer, en het lijkt wel of de obers er in deze gelegenheden een sport van maken om sneller dan jezelf je behoefte te kennen. Het gebeurt zelfs dat er een ober toesnelt om je te helpen bij het opstaan, terwijl je alleen maar gaat verzitten.
Laat je door de plaatselijke vvv voorlichten wat goede clubs zijn, want ook Turkije heeft een flink aantal obscure aangelegenheden. En de animeermeisjes doen er daar van alles aan om de consumptiedrift tot ongekende hoogte te drijven. Tussen zeer gerenommeerde en prijzige clubs, zoals Maksims in Istanbul en de obscure clubs van Beyoglu, zijn er tal van andere nachtclubs waar het goed toeven is voor man en vrouw, als je tenminste van een beetje nachtelijke folklore houdt. Iedere nachtclub heeft een huisorkest en een zanger, die bij voorkeur de echo van de geluidsinstallatie volledig uitbaat, en ťťn of meer buikdanseressen die na de hoofdshow bij je aan of op tafel komen dansen. Het gaat er vaak zeer levendig aan toe, en niet zelden nemen de gasten ook even de microfoon ter hand om hun favoriete lied te zingen. Heb je een leuk deuntje gehoord? Vraag met een gerust hart de zanger dit te zingen. Dat is heel gebruikelijk. Ook gebruikelijk is om de buikdanseres wat geld in haar kleding te stoppen, of een mandje met rozenblaadjes aan te schaffen en deze uit te strooien voor haar voeten, als blijk van waardering. Het is een oude traditie.

.

Evenementen en feestdagen in Turkije

naar menu landeninfo landeninfo
Links naar sites over evenementen in Turkije

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan


   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl