gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De geografie van Turkije

het Anatolische hoogland © Travelmarker Reizen

Rondreizen in Turkije

Tijdens een rondreis zal een grote variatie aan landschappen, volkeren en cultuurhistorische resten aan je voorbijtrekken. Van de rijstvelden in ThraciŽ tot de kale hoogvlaktes van Centraal AnatoliŽ. Van de ongerepte wouden en lieflijke dalen in Noord-turkije en de theeplantages daar, tot het hoge en ruige berglandschap met nomadenstammen in het oosten van Turkije. Van het mediterrane landschap aan de kusten tot het maanlandschap van CappadociŽ.

Ligging

Het huidige Turkije ligt op twee continenten. De totale oppervlakte van de Turkse republiek (TŁrkiye Cumhuriyeti) bedraagt 780.576 km, waarmee het land ruim 22 maal zo groot is als Nederland, en 3 maal de oppervlakte heeft van West-Duitsland.
De Turkse landstreek Trakya (ThraciŽ) beslaat slechts 3 % hiervan en ligt op het Europese continent. De resterende 97 % ligt op het West-Aziatische schiereiland, dat Klein-AziŽ of AnatoliŽ genoemd wordt. Het Aziatische en het Europese continent worden van elkaar gescheiden door de Bosporus, de Dardanellen en de Zee van Marmara.
Anadolu, zoals de Turken het noemen, het Aziatische deel van Turkije, dankt zijn naam aan de Grieken die het simpelweg naar de windstreek hadden genoemd (anatoli is het Griekse woord voor oosten).
De republiek wordt omringd door Griekenland, Bulgarije, Rusland, Iran, Irak, en SyriŽ. Tweederde deel van de landsgrenzen bestaat uit zeekust (het land heeft een kustlijn van maar liefst 8000 km) maar het aantal stranden is gering door het bergachtige landschap.
Turkije is verdeeld in 67 provincies, die op hun beurt weer onderverdeeld zijn in districten en subdistricten. De belangrijkste steden zijn Istanbul, de hoofdstad Ankara, Izmir, Adana en Bursa.

Bergketens

Het land wordt beheerst door twee bergketens; het Taurus gebergte in het zuiden en het Pontisch gebergte in het noorden. Ze maken deel uit van de gordel die het Himalayagebergte met de Alpen verbindt. Het noorden van het land wordt begrenst door het 1100 kilometer lange en 150 kilometer brede Pontisch gebergte. Het Taurus- en het Pontisch gebergte ontmoeten elkaar in het oosten van het land en vormen daar samen een langzaam stijgend hooggebergte dat over brede streken hoogtes van 4000 m of meer bereikt en op sommige plekken eeuwige sneeuw kent. De KaÁkar Dag (3937 m) achter de stad Rize vormt het oostelijk deel van het Pontisch gebergte, het bergketen met toppen tussen de 2000 en 2500 m hoogte ten zuiden van Malatya, Musj en Bitlis vormt het oostelijk deel van het Taurus gebergte. Door het Pontisch- en Taurusgebergte omringd ligt het Anatolische hoogland.

Pas in het Taurusgebergte © Travelmarker ReizenHet Taurus gebergte, dat zich van LyciŽ in de zuid-westhoek van AnatoliŽ tot de Eufraat in het oosten uitstrekt, vormt met zijn bergen van meer dan 4000 meter hoogte een natuurlijke barriťre tussen zuidkust van het land en de Anatolische hoogvlakte. Ook vormt dit gebergte de natuurlijke grens tussen Turkije en SyriŽ, die slechts op enkele plaatsen door passen onderbroken wordt, zoals de beroemde Cilicische poort. Het is een ideaal gebied voor wandeltochten.
Procopius, de beroemde Byzantijnse geschiedsschrijver, schreef het volgende over het gebergte: `Het Taurusgebergte van Cilicia loopt eerst door Cappadocia en Armenia en het land van de zogeheten Persarmenen en vervolgens door tot in Albania en Iberia en alle andere landen, onafhankelijk of onderworpen aan PerziŽ in deze regio. Want het strekt zich over een grote afstand uit, en wanneer men er langs reist spreidt het zich altijd over een buitengewoon oppervlak uit en stijgt het tot indrukwekkende hoogtes.'
Ten zuiden van het oostelijk Taurusgebergte begint, geografisch gezien, in feite de vlakte van MesopotamiŽ. In dit verhoudingsgewijs vlakke landschap liggen onder andere de steden Urfa, Diyarbakir en Mardin. Het Hakk‚ri-gebergte vormt de overgang tussen het Taurusgebergte en de Zargos-keten in Iran. De hoogste bergen hier zijn de Buzul- (4119m) en de Resjko Tepesi (4168m), die beiden deel uitmaken van het Cilo-massief. Centraal in het Taurus bergketen ligt het Aladag gebergte. De 3 hoogste pieken zijn de Embler (3623m), de Kizilkaya (3723m) en de Demirkazik (3756m). De hoogste berg van Turkije is de Ararat.

 

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan


   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl