gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

De geschiedenis van Turkije

de burcht van Hosap (Oost-turkije) © Travelmarker Reizen

Vele beschavingen

Op de top van de Nemrut Dag © Travelmarker ReizenDe tijd heeft vele namen gegeven aan het hedendaagse Turkije. Het is een jonge republiek met een indrukwekkende geschiedenis. Het Hittitisch Rijk, het Hellenistisch Imperium van Alexander de Grote, het Oost Romeinse Rijk ofwel Byzantium, het Ottomaanse Rijk en talloze andere roemruchte beschavingen lieten hier hun sporen achter.

fries op de Nemrut Dag in Oost-turkije © Travelmarker ReizenSinds de vroegste tijden hebben velen Turkije aangedaan en zijn er gebleven. Catal Höyük bijvoorbeeld, met z'n 8000 jaren na Jericho de oudste stad ter wereld. Maar ook, het oudst bekende Indo-Germaanse cultuurvolk, de Hittieten, bouwde hier een beschaving op die in staat was de macht van de Egyptische farao's te breken. Noach zou gestrand zijn op de berg Ararat. En Abraham, een van de Joodse aartsvaders, werd geboren in Edessa, bij het huidige Urfa. De Babylonische handelsroutes liepen door Turkije, zoals eeuwen later de beroemde zijderoute er zou eindigen. Alexander de Grote bracht er de Hellenistische beschaving en Cleopatra had haar liefdesnest met Antonius in de buurt van Antalya. De eerste Christelijke kolonie buiten Israël bevond zich in Cappadocië. Paulus werd er geboren en trok er met de maagd Maria rond. Constantijn de Grote vestigde hier de nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk, Constantinopel, het latere Istanbul. Turkse stammen als de Seltsjoeken en de Ottomanen kwamen. En iedere tijd, iedere beschaving, tekende in steen, in de omgeving, in kunst en in de mensen het huidige Turkije.

De Eerste Wereldoorlog

Tijdens de eerste wereldoorlog vocht Turkije aan de zijde van Duitsland en Oostenrijk. Angst voor de 'vijfde kolonne' en een fanatiek religieus-nationalistische ideologie leidde ertoe dat met behulp van Koerdische stamhoofden 1,5 miljoen Armeniërs gedeporteerd en vermoord werden. Ontelbare Aramese (Syrische) christenen ondergingen hetzelfde lot. Na afloop van de oorlog was het land een puinhoop. Delen ervan werden in Engelse en Franse invloedssferen opgedeeld, Koerden en Armeniërs riepen hun eigen staat uit en de Grieken in Klein-Azië zochten aansluiting bij Griekenland. Dit alles leidde tot de opkomst van de Nationale bevrijdingsbeweging van Mustafa Kemal Ataturk (1881-1938).

Atatürk

buste van de 'Vader van Turkije' © Travelmarker ReizenAtatürk, de held van Gallipoli, voerde grootscheepse sociale, politieke, religieuze en economische hervormingen door nadat hij in 1920 president was geworden. Met zijn presidentschap kwam een einde aan het eeuwenoude Osmaanse Rijk. Als 'Vader der Turken', een eretitel die hij later zou krijgen, voerde hij ook een ingrijpende taalhervorming door. Het Arabische schrift maakte plaats voor het Latijnse. Op religieus en politiek gebied had vooral de scheiding tussen kerk en staat een enorme impact op het land.
Atatürk streed tegen de feodale verhoudingen in Turkije, knikkerde vreemde mogendheden uit het land, en trad bikkelhard op tegen minderheden zoals de in het oosten levende Koerden.

Na Atatürk

Na de dood van Atatürk werd zijn beleid in grote lijnen doorgezet door Ismet Inönü. Ondanks neutraal te zijn steunde zijn regering Duitsland in het begin van de Tweede wereldoorlog. Pas aan het einde van de oorlog koos Turkije de zijde van de Geallieerden.
Ondanks dat het land zich dus vrijwel afzijdig had gehouden van de oorlog, verkeerde het in economisch en politiek gebied op een dieptepunt. In 1961 resulteerde de chaotische politiek in de eerste militaire staatsgreep, waarbij premier Menderes geëxecuteerd werd. Na plaats gemaakt te hebben voor een burgerregering vond het leger het tien jaar later nogmaals nodig in te grijpen. De verkiezingen van 1973 werden gewonnen door de Republikeinse volkspartij van de links-liberale Bülent Ecevit. Dit tot grote onvrede van extreem-rechtse figuren, die al spoedig begonnen met het plegen van aanslagen op linkse politici. Linkse groeperingen sloegen op dezelfde manier terug. De regering Ecevit kon het terrorisme niet het hoofd bieden en viel. Met een regering van conservatieven trachtte zijn opvolger Demirel het tij te keren, maar de situatie verslechterde zich enkel. Na Demirel's poging trachtte Ecevit het nogmaals, maar weer bleek spoedig dat de politiek geen antwoord wist op het toenemend politiek geweld en de slechte economische situatie. Ecevit viel in 1979, een jaar waarin dagelijks tientallen politieke moorden werden gepleegd. Een minderheidskabinet onder Demirel volgde, maar ook zij bleken niet in staat de economie, ondanks het aantrekken van buitenlandse investeerders, op te peppen. In 1980 pleegden de militairen, onder leiding van generaal Evren, opnieuw een staatsgreep, die nog altijd wordt gezien als een van de heftigste. Regering en parlement werden ontbonden, politieke partijen verboden en het land werd onder militaire rechtspraak geplaatst. De militairen traden buitengewoon hard op. Duizenden mensen verdwenen in de gevangenissen om er nooit meer uit terug te komen. Nog altijd blijken martelpraktijken volgens Amnesty international aan de orde van de dag. In 1983 werden verkiezingen gehouden, die slechts in schijn democratisch waren aangezien enkel door het leger goedgekeurde partijen mee mochten doen. Ook nu nog zijn vooral de linkse partijen verboden en is er nog steeds strijd met de Koerdische minderheden in het land. De Koerdische Arbeiderspartij wordt als terroristische organisatie bestempeld. Turkije is in Syrië actief geweest in de strijd tegen IS, wat tot veel aanslagen in het land heeft geleid. In 2016 is er tevens een nieuwe poging tot een staatsgreep gedaan.

 

.

Laatste nieuws

naar menu landeninfo landeninfo
Ga naar deze pagina voor het laatste nieuws over Turkije

Historische plaatsen

naar menu landeninfo landeninfo
Lees meer over de historische plaatsen van Turkije

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfonaar beginpagina land
 klimaat
 geografie
 flora & fauna
 geschiedenis
 bevolking
 cultuur
 evenementen
 taal
 transport
 accommodatie
 culinair
 communicatie
 arrangementen
 groepsreizen
 activiteiten
 praktische tips
 bezienswaardigheden
klik hier om naar een ander land te gaan
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl