gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Cultuurschok

  reis door

Hoe moet het niet

Sommige mensen zijn van mening dat ieder buitenland hetzelfde pretpark is waar ze zich naar believen kunnen gedragen omdat ervoor betaald is. Ze vergeten dat daar ook mensen van vlees en bloed wonen die een eigen cultuur en zeden en gewoonten bezitten. Men neemt tegenwoordig met hetzelfde gemak het vliegtuig naar een ontwikkelingsland als naar Parijs. Geheel onvoorbereid, totaal onwetend en vol met de vooroordelen en clichés die meestal over andere culturen bestaan, en die ter plekke tot grote spanningen kunnen leiden.

Wees flexibel

Op reis kom je regelmatig voor verrassingen en onvoorziene gebeurtenissen te staan. Dingen lopen altijd anders dan thuis, hetgeen ook een deel is van de charme van het reizen. Als je echter positief blijft, je flexibel opstelt en over het nodige improvisatievermogen beschikt, zal je het zeker naar je zin hebben en het meest van je vakantie genieten.
Mensen in niet-westerse culturen hanteren vaak een ander gedachtenpatroon en tijdsbesef. Dit maakt hen niet inferieur, wel anders. Hou ook je kritiek op de maatschappij en politiek van het land waar je te gast bent voor je, wij stellen het ook niet op prijs als een Fransman een grote mond heeft over ons drugsbeleid.

Duurzaam toerisme

Op sociaal gebied

Contact met sterk verschillende leefgemeenschappen kan ons als interessant en verrijkend worden ervaren, maar impliceert tegelijk dat onze gedragspatronen in de bezochte gemeenschappen geïntroduceerd worden (verwestersing of cocacolinisatie). Dit kan positief zijn, maar vaak ook negatief, gaande van ergernis tot ernstige ontwrichtingen binnen de lokale gemeenschappen. Wees je daarom altijd bewust van de mogelijke impact van jouw bezoek, en stem je gedrag hier op af. Met enige aanpassing aan de gewoontes van het land zul je merken dat het contact met de bevolking snel gelegd wordt, en dat deuren opengaan die voor degene die dit niet kunnen opbrengen gesloten blijven. Neem voor een begripvoller contact als het mogelijk is het liefste een gids die tot de gemeenschap behoort die je bezoekt.

Op economisch gebied

Duurzaam toerisme is geen eco-toerisme. De onder de eco-toerisme verkochte natuurreizen kunnen vaak catastrofaal zijn voor het milieu. Duurzaam toerisme betekent dat je op een dusdanige manier op reis bent in een (ontwikkelings)land dat de lokale bevolking er de vruchten van plukt, de natuur niet wordt aangetast en het milieu niet vervuild.

Fair-trade principe
Vooral in ontwikkelingslanden is de toeristische infrastructuur vaak in handen van buitenlanders. Hierdoor stroomt het overgrote deel van de opbrengsten uit toerisme meteen weer naar het buitenland, terwijl de plaatselijke bevolking met de nadelige gevolgen voor het milieu en cultuur blijft zitten.
Let er dus op dat de opbrengst van je verblijf zoveel mogelijk ten goede komt van de plaatselijke bevolking (het fair-trade pricipe): gebruik indien mogelijk kleinschalige familie-hotels, lokale restaurants, ter plaatse aangekocht voedsel, en laat je transport verzorgen door lokale, zelfstandige vervoerders.

Geschenken

Hoewel veel toeristen in de Derde Wereld graag Sinterklaas spelen, kleven aan vrijgevigheid toch grote nadelen. Het uitdelen van geld, pennen, snoep en ballonnen houdt kinderen van school. Die gaan vanuit zichzelf, of omdat pappa of mamma pennen en dergelijke wel ergens kunnen verkopen, bij bezienswaardigheden op toeristen wachten terwijl ze in de klas horen te zitten. Strooi in afgelegen gebieden niet met westerse artikelen als pennen, ballonnen en dergelijke. De niet-materialistische jeugd kan met dit soort vrijgevigheid niet overweg. Wij zouden soortgelijk gedrag van toeristen in Nederland ook geen opvoedkundige bijdrage vinden voor onze kinderen. Kinderarbeid is in veel ontwikkelingslanden ook een groot probleem. Koop dus niet van kinderen maar van volwassenen.

Fair Tourism streeft naar eerlijker toerisme, waarbij de natuur behouden wordt en de lokale bevolking actief betrokken is. Veel nuttige achtergrondinformatie en stof tot nadenken over toerisme in diverse ontwikkelingslanden

Website van het Nederlands Centrum voor Inheemse Volken

Informatie over kinderarbeid wereldwijd

  reis door
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina praktische tips
 handig op vakantie!
 online reserveren
 reisplanning
 budgettips
 cultuurshock
 taal
 bagage
 paspoort & visa
 douane
 communicatie
 geldzaken
 winkelen
 gezondheid
 risico's op reis
 reisverzekeringen
 vrouwen alleen
 reizen met kinderen
 reizen met huisdieren
 fotograferen
 filmen
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl