gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Geldzaken op reis

Geld wisselen

Wissel in de grote steden het geld dat je nodig denkt te hebben voor een verblijf in afgelegen of niet-toeristische gebieden. Ten eerste is de wisselmogelijkheid daar meestal tijdrovend of nihil, ten tweede krijg je er meestal een rampzalig slechte koers. Vergelijk de koersen als je veel moet wisselen, want de verschillen tussen banken kunnen groot zijn. Tel je geld altijd na. Vooral als men doorheeft dat je de lokale valuta nog niet goed kent, en daar heeft het personeel op vliegvelden nog wel eens een handje van, krijg je niet waar je recht op hebt. Let er verder op dat je nooit beschadigde biljetten aanneemt, die kun je slechts moeilijk kwijt.

Verder is het zo dat bepaalde landen je verplichten een minimaal bedrag per dag uit geven. Ook onderwerpen sommige landen de in- en uitvoer van deviezen aan een strikte controle. Check dus na of dergelijke verplichtingen en/of beperkingen gelden voor het land dat je gaat bezoeken.

Welk betaalmiddel ?

Laat je altijd goed voorlichten met welk betaalmiddel je op je vakantiebestemming het beste uit de voeten kunt. Dit geldt vooral voor minder vaak bezochte landen in de Derde Wereld. Daar waar je in het ene land gemakkelijk met je creditcard kunt betalen, is dat in het andere land onmogelijk. Dit verhaal gaat ook op voor het pinnen en verschillende soorten biljetten. Zo worden in het ene land alleen maar kleine coupures geaccepteerd en in andere alleen grote. Het is dus altijd van belang verschillende betaalmiddelen bij je te hebben.

Cash geld

In verband met diefstal worden grote hoeveelheden contant geld afgeraden. Bewaar je geld op een veilige plek, ook al omdat je in de Derde Wereld slechte sier in maakt met een portemonnaie vol biljetten. Zorg ervoor altijd voldoende kleingeld bij je te hebben. Wisselgeld is vooral in ontwikkelingslanden vaak niet voorhanden, vooral niet s ochtends vroeg.

Buitenlands geld (deviezen) kun je in Nederland of België kopen bij postkantoren en banken. Minder gangbare valuta dien je tijdig te bestellen; deze zijn soms moeilijk te verkrijgen. Voor dit type valuta geldt dat je in elk geval altijd een rampzalig slechte koers in België of Nederland ontvangt. Als je op de bestemming bij aankomst op het vliegveld kunt pinnen is dat een veel voordeliger idee.

De bank- of giropas

De bank- of giropas mag niet ontbreken tijdens je reis. Je kunt er in steeds meer landen, ook buiten Europa, geld mee opnemen. Let er wel op dat je pas voorzien is van het Cirrus- of het EC-logo en zorg ervoor dat je voor vertrek naar een land buiten Europa jouw pinpas zo ingesteld hebt dat je er daar ook daadwerkelijk mee kan pinnen. Bij veel banken is de pas standaard ingesteld op pinnen binnen Europa. Als je daarbuiten wenst te pinnen moet je dit vantevoren via internetbankieren instellen.

Creditcards

Een creditcard is vooral gemakkelijk voor grotere en/of onverwachte uitgaven. Geld opnemen met een creditcard kan bij balies van banken, maar ook bij de meeste geldautomaten. Aan geldopnamen met creditcards zijn (soms hoge) kosten verbonden. Hou er rekening mee dat er vooral in ontwikkelingslanden vreemd tegen creditcards wordt aangekeken en dat je ze daar soms zelfs niet eens in toeristenhotels en/of restaurants kunt gebruiken. Vaak wordt er daar bij gebruik van een creditcard een opslag van 2% of meer aan je doorberekend.

 

.

Hoe voorkom je diefstal op reis ?

naar menu tips tips
Lees hier alles over het voorkomen van diefstal, en wat je moet doen als je toch bestolen bent.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina praktische tips
 handig op vakantie!
 online reserveren
 reisplanning
 budgettips
 cultuurshock
 taal
 bagage
 paspoort & visa
 douane
 communicatie
 geldzaken
 winkelen
 gezondheid
 risico's op reis
 reisverzekeringen
 vrouwen alleen
 reizen met kinderen
 reizen met huisdieren
 fotograferen
 filmen

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl