gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Gezondheid op reis - Tropische- en infectieziekten

reis terug  

Tropische- en infectieziekten

Bilharzia

Bilharzia komt vooral voor in Afrikaanse landen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet die in zoet oppervlaktewater leeft en ongemerkt door de huid dringt. De parasitaire larfjes verspreiden zich vervolgens via de bloedbaan. Afhankelijk van de soort zoeken ze de bloedvaten van de blaas of van het einde van het darmkanaal op. Daar ontwikkelen ze zich tot volwassen wormen van ongeveer 10 millimeter lengte. Deze wormen leggen eitjes die in staat zijn zich weer verder door het lichaam te verspreiden. Mijd dus contact met zoet water waar de ziekte voorkomt. Bij sporadisch contact met besmet water zul je over het algemeen slechts een lichte infectie met weinig of geen klachten oplopen. De kans op ernstige orgaanbeschadigingen is dan klein. Een infectie kun je opsporen door microscopisch onderzoek van ontlasting, urine, bloed of huid. Laat je dus als je vermoed met besmet water in contact te zijn geweest na thuiskomst onderzoeken. Wees gerust, er bestaan tegenwoordig goede geneesmiddelen tegen Bilharzia.

Buiktyfus

Buiktyfus (salmonella) is een bacteriŽle infectie die wordt overgedragen door besmet water of voedsel. Je loopt vooral in gebieden waar de hygiŽnische/sanitaire voorzieningen en de controle op de bereiding van voedsel onvoldoende is een verhoogd risico. Indien je door dit virus getroffen wordt, moet je zo spoedig mogelijk in het ziekenhuis opgenomen worden. Als je besmet bent met buiktyfus kunnen de volgende verschijnselen zich voordoen: toenemende koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, buikpijn, obstipatie, diarree, verminderde eetlust en uitslag op borst en buik. Zonder adequate behandeling verloopt de ziekte in 10% van de gevallen dodelijk door complicaties zoals darmbloeding en/of perforatie. Door het zeer streng naleven van hygiŽnische voorschriften, controle op de bereiding van levensmiddelen en vaccinatie kun je besmetting voorkomen.

Cholera

Hoewel er in Nederland en België niet meer gevaccineerd wordt tegen cholera omdat je deze ziekte onder normale medische omstandigheden niet oploopt en de inenting nogal wat bijwerkingen heeft, wordt toch aanbevolen voor bepaalde landen de 'cholera not indicated' verklaring te halen. Dit is een medische verklaring met officieel stempel dat cholera vaccinatie niet is toegediend om belangrijke medische redenen.

Denguekoorts (Knokkelkoorts)

Dengue is een virus dat in veel tropische landen voorkomt en vooral in Aziatische landen oprukt. Het virus wordt overgebracht op mensen door de steek van een besmette mug (Aedes aegypti) die ook overdag actief is. De verschijnselen lijken op die van griep. Als een goede behandeling voorhanden is verloopt de ziekte meestal onschuldig, maar het kan bij niet tijdig ingrijpen tot de dood leiden. De beste manier om dengue te voorkomen is door je te beschermen tegen muggenbeten.

DTP

Iedere reiziger wordt aangeraden zich tegen DTP te beschermen door vaccinatie, afhankelijk van het te bezoeken land en de vaccinatiestatus. Difterie wordt overgebracht door hoesten van patiŽnten of gezonde mensen die de bacterie bij zich dragen. Tetanus wordt veroorzaakt door de tetanusbacterie die in de grond voorkomt en via wonden of wondjes een infectie veroorzaakt. Polio wordt door een virus veroorzaakt.

Gele Koorts

Gele Koorts is een virale infectie die door bepaalde muggensoorten wordt overgebracht. Vaccinatie tegen gele koorts is in een aantal landen verplicht en wordt voor bepaalde landen aanbevolen. Deze verplichting kan tevens gelden indien men reist via een land waar gele koorts voorkomt. In het te bezoeken land heerst in die gevallen geen gele koorts.

Hepatitis-A

Hepatitis-A is de meest voorkomende besmettelijke virusinfectie onder reizigers die zonder bescherming naar ťťn van de meer dan 100 hepatitis-A risicolanden reizen. Je loopt kans op besmetting in grote delen van Afrika, AziŽ en Midden- en Zuid-Amerika, maar ook rond de Middellandse Zee en in Oost-Europa. Hepatitis A is een vervelende maar meestal niet ernstig virusinfectie van de lever. Indirect kun je besmet worden door verontreinigd water, dranken als melk en vruchtensap of ongewassen en/of ongekookt voedsel. Ook door het eten van schelpdieren en garnalen kun je besmet worden. De virusinfectie is door vaccinatie te voorkomen.

Legionella

De legionellabacterie is dol op stilstaand leidingwater met een temperatuur tussen 25 en 55 graden Celsius. Zodra je de kraan openzet wordt de bacterie door de nevel verspreid en jij door inademing besmet. De voornaamste klachten zijn hoofdpijn, longontsteking, spierpijn, kortademigheid en hoesten. Hou er rekening mee dat de eerste ziekteverschijnselen zich pas na twee tot tien dagen openbaren en je je dus pas na thuiskomst ziek kunt voelen. Ga bij twijfel direct naar de dokter, want een snelle diagnose is een vereiste.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een door teken veroorzaakte bacteriologische ziekte. Wandelaars lopen een verhoogd risico op het krijgen van de ziekte van Lyme omdat ze zich vak door hoog gras begeven waar de teek die de ziekte overbrengt zich ophoudt.

Malaria

Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht door muggen. Malaria tropica komt in vrijwel alle (sub)tropische gebieden voor en kan zonder snelle medische hulp fataal zijn. De GGD kan je voorlichten of je voor jouw vakantiebestemming malariaprofylaxe moet slikken. Dit garandeert nooit dat je vrij van malaria blijft, omdat de muskieten in veel landen resistent zijn geworden voor de profylaxe. Blijf dus altijd voorzichtig en bescherm jezelf vooral rond zonsondergang en 's nachts tegen muggenbeten met bedekkende kleding, muggenolie, rookspiralen en/of een klamboe. De reden dat de malariamug resistent wordt tegen onze profylaxe is juist gelegen in het feit dat wij ons 's avonds in korte broek en t-shirt lek laten prikken omdat we denken dat pillen voldoende bescherming bieden. Vooral je enkels zijn het favoriete werkterrein van de malariamug. Het schijnt verder zo te zijn dat vitamine B muggen afstoot. Dit is in te nemen in de vorm van biergisttabletten.

Welke profylaxe heb je nodig ?
Laat je door je GGD altijd goed voorlichten over welke profylaxe je nodig hebt. Geef duidelijk aan naar welke gebieden je gaat. Voor zelden bezochte delen van een land kan het zijn dat de kennis van de GGD ook niet ver genoeg reikt.

Trachoom

Is een andere parasitaire ziekte, die blindheid kan veroorzaken en die door besmetting kan worden overgebracht. Ga daarom met oogontstekingen altijd naar een dokter. Het is hierom altijd onverstandig iemand door je videocamera te laten kijken naar hetgeen je net opgenomen hebt.

Het laatste nieuws over epidemieën

De laatste stand van zaken van het 'National Center for Infectious diseases' (VS). Aanrader

Het laatste nieuws van het WHO (World Health Organization)

Zorg voor een goede reisverzekeringreis terug  
.

Ga goed verzekerd op reis

naar menu tips tips
Lees hier alles over reisverzekeringen

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina praktische tips
 handig op vakantie!
 online reserveren
 reisplanning
 budgettips
 cultuurshock
 taal
 bagage
 paspoort & visa
 douane
 communicatie
 geldzaken
 winkelen
 gezondheid
 risico's op reis
 reisverzekeringen
 vrouwen alleen
 reizen met kinderen
 reizen met huisdieren
 fotograferen
 filmen
boek een individuele rondreis bij TMreizen

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl