gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Gezondheid op reis

  reis door

Hoe blijf je gezond op reis ?

Maak je niet teveel zorgen over wat je allemaal eventueel zou kunnen oplopen op vakantie. Onze ervaring is dat mensen die te voorzichtig zijn vaak het eerste voor de bijl gaan. Wanneer je je gezond verstand gebruikt, enige basisregels in acht neemt en de nodige voorzorgsmaatregelen en voorbereidingen treft, is de kans dat je zelfs in ontwikkelingslanden een ziekte oploopt gering. Het is nooit een slecht idee om voor vertrek nog even voor controle langs de tandarts te gaan.

Basisregels

De volgende basisregels gaan op voor de meeste vakantiebestemmingen.

Begin rustig
Ga, hoewel dat voor sommigen een onmogelijke opgave is, uitgerust op reis. Gun jezelf vooral in het begin voldoende rust om bij te komen van een eventuele jetlag, en te wennen aan het klimaat en het ritme van je vakantiebestemming.

Drinken
Drink vooral in ontwikkelingslanden nooit water uit de kraan of uit een glas, tenzij je zeker weet dat het gekookt of gezuiverd is. Koop (verzegelde!) flessen mineraalwater of drink thee. Pas op met ijsklontjes, die kunnen gemaakt zijn van ongezuiverd water. Je kunt water eventueel zelf zuiveren met waterpurificatietabletten of met waterfilters, hetgeen tijdens trekkings vaak de enige optie is. Het is vooral in warme landen of bij activiteiten waarbij je veel vocht verliest van levensbelang veel water te drinken. Drie liter per dag is dan geen overbodige luxe. Uitdroging constateer je wanneer je aan je huid trekt en deze even blijft staan. Ook wanneer je urine donker gekleurd is drink je te weinig. Vooral voor vrouwen is het belangrijk veel te drinken om goed te kunnen 'doorspoelen.'  Vooral in de tropen lopen zij anders veel kans op een nierbekkenontsteking.
Vergeet ook vooral niet tijdens een vlucht af en toe te bewegen en vooral veel te drinken om jetlag of - veel erger - ruiterembolie (ook wel 'toeristenklassesyndroom' genoemd) te voorkomen.

Lees hier meer over Jetlag en Ruiterembolie

Eten
Ga zoveel mogelijk eten in druk bezochte gelegenheden waar voedsel snel verwerkt en gebruikt wordt. Een sjiek restaurant of een toeristenrestaurant is in ontwikkelingslanden geen garantie voor hygiŽne. Wij eten het liefst in restaurants die bij de lokale bevolking populair zijn. Eet alleen vlees of vis als het vers en goed gaar is. Voor dit soort producten gaat het erom ze te eten waar ze leven. Eet ver van de kust dus geen vis. Beperk je tot pelbaar fruit en wees ook voorzichtig met salades, want groente is vaak gewassen met ongezuiverd water. Ga consumptieijs zoveel mogelijk uit de weg. Bij eten is persoonlijke hygiŽne ook van groot belang. Was je handen dus voor je ermee aan je eten zit, anders heeft goed bereid of gepeld voedsel geen enkele zin.

Als je aan de 'dunne' bent
Ondanks alle voorzorgen komt 'reizigersdiarree' door de klimaatsovergang, de andere kruiden in het eten en inspannende reisdagen vooral in het begin van de reis regelmatig voor. Neem hiervoor medicijnen als norit of imodium mee en doe het de eerste dagen kalm aan. Diarree is niet zo erg. Laat je lichaam het werk doen en pas het menu aan. Slik niet te snel imodium, dit stopt de peristaltische bewegingen, maar doodt de bacterie niet. Het middel is alleen handig op momenten dat je niet meteen in een toilet of achter een struik kunt verdwijnen.
Bij aanhoudende diarree is vochtverlies een van de grootste gevaren. Compenseer dit met het drinken van veel thee en drink water met zout-suikeroplossingen (ORS). Als diarree langer dan een week duurt en met veel krampen gepaard gaat kan sprake zijn van dysenterie en moet je naar de dokter.

Medicijnen

Bewaar medicijnen in verband met de houdbaarheid zoveel mogelijk op een koele plaats. Stop geen waardevolle en direct benodigde medicijnen in je koffer, maar bewaar deze in je handbagage.
Raadpleeg je huisarts of specialist als je onder doktersbehandeling bent. Bepaalde ziekten kunnen in andere (warmere) landen namelijk verergeren, en/of vereisen een aangepaste medicatie.
Hier kun je een complete checklist vinden voor zaken die in je reisapotheek zouden moeten zitten.

Ga goed voorbereid op reis!

Hoewel onderstaande Nederlandstalige sites voldoende info geven, zijn engelstalige sites over het onderwerp reizen en gezondheid meestal een stuk uitgebreider.

Gezondheidsadviezen en vaccinatieinfo voor verschillende doelgroepen vind je op deze officiële site van de ggd. Je kunt hier ook op zoek naar ggd's. Aanrader

De serviceapotheek is een samenwerkingsverband van een groot aantal Nederlandse apotheken. Op de site vind je informatie over de vaccinaties, inclusief de prijzen

Actuele berichten van de Rijksoverheid. Deze uiterst informatieve site is gemakkelijk te doorzoeken.

Info per land, plus informatie over ziekten en preventie

Uiterst complete site over alle mogelijke ziektes die je op reis kunt oplopen van het National Center for Infectious Diseases in de VS. Zeer actuele informatie. Je kunt ook per regio kijken naar gezondheidsrisico's en hoe die te voorkomen.

Uitgebreide info van het WHO (World Health Organization) over diverse ziekten waar je als reiziger wereldwijd mee te maken kunt krijgen.

Een aantal artikelen over verschillende ziektes en hoe die te voorkomen

Infectieziekten

Lees meer over de verschillende infectieziekten waar je als reiziger mee te maken kunt krijgen

Wat te doen bij een ernstige ziekte op reis

Lees hier wat je moet doen als je onderweg een ernstige ziekte oploopt

Gezondheid op wintersportvakantie

Lees hier meer over gezondheid op wintersport

Vaccinaties

In een groot aantal landen word je alleen toegelaten als je kunt aantonen dat je de nodige inentingen als tyfus, tetanus, polio, hepatitus A en dergelijke hebt gekregen. Hiervoor dien je je vaccinatieboekje mee te nemen. Sommige vaccinaties werken enkele jaren en sommige dienen al na een paar weken herhaald te worden. Raadpleeg minstens zes weken voor vertrek je huisarts of de GGD om erachter te komen welke inentingen er voor jouw vakantiebestemming nodig zijn. Zij hebben de meest actuele informatie over verplichte of aan te bevelen vaccinatie.

Site van het Landelijk CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Actuele en betrouwbare adviezen over inentingen en malariaprofylaxe en uitgebreide informatie over de ziektes waar je als reiziger mee te maken kunt krijgen.

Site van het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen. Vaccinatieinfo en reisadviezen per land

Info over medicijnen en hun bijwerkingen

Informatie over geneesmiddelen en de bijbehorende ziekten en klachten. Zeer volledige zoekmachine.

Zwanger op reis

Als je gaat vliegen en al wat langer zwanger bent, moet je checken welke regels de luchtvaartmaatschappij met wie je wilt gaan vliegen hanteert. De KLM bijvoorbeeld accepteert zwangerschap tot de 38e week, terwijl er maatschappijen zijn die dat vanaf 32 weken al niet meer accepteren.

Uitvoerige info en tips om op reis gezond te blijven als je zwanger bent

Hoe overleef ik een verblijf in de woestijn ?

Interessant artikel van het Egyptische ministerie van toerisme over hoe je een verblijf in woestijngebied overleeft.

Zorg voor een goede reisverzekering  reis door
.

Ga goed verzekerd op reis

naar menu tips tips
Lees hier alles over reisverzekeringen

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina praktische tips
 handig op vakantie!
 online reserveren
 reisplanning
 budgettips
 cultuurshock
 taal
 bagage
 paspoort & visa
 douane
 communicatie
 geldzaken
 winkelen
 gezondheid
 risico's op reis
 reisverzekeringen
 vrouwen alleen
 reizen met kinderen
 reizen met huisdieren
 fotograferen
 filmen


   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl