gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Hoe ga je om met diefstal of verlies tijdens je vakantie ?

reis terug  

Wat te doen bij diefstal of verlies op reis ?

Deze rubriek handelt over de stappen die je moet nemen als je spullen gestolen of kwijtgeraakt zijn. Indien je wilt weten hoe je met een ernstig ongeval of ziektegeval waarbij ziekenhuisopname nodig is moet omgaan moet je hier een kijkje nemen. Lees hier hoe je diefstal of verlies kunt voorkomen

Spullen kwijt of gestolen ?

Reageer terughoudend

Voor de meeste door toeristen bezochte ontwikkelingslanden geldt dat je er veilig zult voelen, vaak zelfs veiliger dan thuis. Dit is voornamelijk te danken aan de enorme sociale controle die er -vooral op het platteland- heerst. Iemand die betrapt wordt op diefstal (en soms zelfs alleen verdacht wordt van dit vergrijp) kan op fikse problemen met zijn dorpsgenoten rekenen. Ga als je iets mist uiterst voorzichtig te werk en absoluut niet lukraak zoekacties verrichten. Iemand beschuldigen kun je alleen als je voor meer dan 100 procent zeker bent van je zaak. Dan nog denken wij dat je moet seponeren, gezien de enorm zware straffen die criminelen in de meeste ontwikkelingslanden krijgen. Ga niet achter een zakkenroller aan. Gezien de zware straffen kan een dief die je in het nauw drijft levensgevaarlijk zijn.

Stel je reisverzekeraar op de hoogte

Als je verzekerd bent tegen hetgeen je overkomen is moet je zo snel mogelijk contact op nemen met je reisverzekeraar. Bij veel verzekeringsmaatschappijen is dit vanaf een bepaald bedrag ook verplicht. Ze kunnen als je in het buitenland bent ook behulpzaam zijn bij de vervolgstappen die je moet nemen en bij het regelen van nieuwe reisdocumenten of tickets. De diverse telefoonnummers zijn op je verzekeringspolis te vinden. Zorg dat je dit nummer dan ook altijd bij de hand hebt. Lees hier meer over reisverzekeringen.

Blokkeer de gestolen waar

Bel als een betaalpas gestolen (of verloren) is zo snel mogelijk je bank om je rekening te blokkeren. Als je mobiele telefoon gestolen is moet je contact opnemen met de provider waar je je abonnement hebt lopen.

Doe aangifte

Bij diefstal van waardevolle zaken ben je voor de verzekering verplicht direct aangifte te doen bij de plaatselijke politie. Afhankelijk van de dienstdoende agent kan een aangifte zo gepiept zijn of meerdere uren in beslag nemen doordat de typevaardigheid van de man weinig voorstelt, hij het verhaal niet vertrouwd, of het gewoonweg plezierig vindt een langdurig contact met je te hebben. Vraag een kopie van het aangifteformulier, dit heb je nodig voor je verzekeringsmaatschappij.

Als je koffers zoek raken op een vlucht moet je dit melden bij de P.I.R., (Property Iregularity Report). Ook als ze zoek raken tijdens een bus-, trein- of bootreis moet je de vervoerder om een verklaring vragen. Vraag bij schade aan eigendommen van het hotel/appartement een verklaring van de directie van het desbetreffende verblijf.
Neem bij thuiskomst onmiddellijk contact op met je reisbureau of assurantiekantoor voor een schadeformulier om naar je reisverzekeraar te sturen. In de regel geldt een termijn van 1 maand waarbinnen je je schade kunt declareren.

Zoek hulp bij de ambassade

Als je hulp nodig hebt wanneer je geld of papieren tijdens de reis gestolen zijn of als je tijdens je vakantie ernstig ziek wordt of een ongeluk hebt gehad kun je natuurlijk naar de ambassade gaan. Wanneer er in je vakantieland geen Nederlandse of Belgische vertegenwoordiging is kun je als EU-burger terecht bij een ambassade of consulaat van een van de andere 24 lidstaten.

.

Hulp in het buitenland

naar menu tips tips
Adresgegevens van de Nederlandse en Belgische vertegenwoordigingen in het buitenland en van de buitenlandse ambassades en consulaten in Nederland en BelgiŽ

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina praktische tips
 handig op vakantie!
 online reserveren
 reisplanning
 budgettips
 cultuurshock
 taal
 bagage
 paspoort & visa
 douane
 communicatie
 geldzaken
 winkelen
 gezondheid
 risico's op reis
 reisverzekeringen
 vrouwen alleen
 reizen met kinderen
 reizen met huisdieren
 fotograferen
 filmen
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl