gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Hoe overleef ik mijn vakantie - Hoe voorkom je diefstal

reis terug  

Voorkom diefstal

Laat bagage nooit onbeheerd achter. Zelfs in een afgesloten hotelkamer is het in sommige landen raadzaam je koffer op slot te doen bij afwezigheid. Anders zal je reisverzekering oordelen dat je nalatig bent geweest, en dus niet uitkeren.
Laat vooral in ontwikkelingslanden nooit spullen onbeheerd drogen aan een waslijn, vooral niet ‘s nachts. Laat je schoenen of andere spullen nooit buiten je kamer staan. De meeste diefstallen zijn ‘leningen’ van goederen die toeristen hebben laten rondslingeren.

chinees schaduwspel © Travelmarker ReizenBij vertrek
Wees voorzichtig met adreslabels op koffers. Als je dit al te opzichtig aangeeft kan iedereen te weten komen dat je voorlopig van huis bent. Vooral op luchthavens zijn criminelen actief bezig met het registreren van adressen waar ze ongestoord aan de slag kunnen gaan. Voorzie labels dan ook bij voorkeur van jouw telefoonnummer of het adres van je reisbureau. Draai indien dit niet voor je van toepassing is adreslabels om of vouw ze dubbel. Treinreizigers naar en van Schiphol moeten overigens extra op hun hoede zijn. De stations Duivendrecht en Schiphol zijn het favoriete werkterrein van zakkenrollers en dieven !!!

In het hotel
Doe, ook als je op de kamer bent, altijd de deur op slot, insluipers kent elk land. Neem koffers of tassen met een slot mee. Hou kostbaarheden en zaken die je niet kunt missen bij je. Neem zo weinig mogelijk contant geld mee, tegenwoordig kun je vrijwel overal cheques en creditcards gebruiken of pinnen. Verdeel het geld over diverse personen / portemonnaies en maak gebruik van een moneybelt die je onder je kleding kunt dragen.
Geef je waardevolle spullen in een verzegelde envelop bij de receptie af, en vraag om een ontvangstbewijs. Draag bij gebrek aan een safety-deposit je paspoort en andere belangrijke documenten altijd onder je kleding op je lichaam (in plastic vanwege transpiratievocht). Soms is het ook mogelijk een kluisje te huren.

Op straat
Als je in een onbekende omgeving bent is het moeilijk in te schatten waar het onveilig is. Probeer hierover informatie in te winnen. Grote steden, toeristencentra en openbaar vervoer zijn bijna altijd extra riskant. Mijd in elk geval 's avonds donkere straten. Ga absoluut nooit de held uithangen als iemand met een wapen tegenover je staat.
In toeristische gebieden wordt je soms van dichtbij bejegend door figuren die je iets willen verkopen of gewoonweg bedelen. Dit is vaak een afleidingsmanoeuvre om je zakken te rollen en/of vliegensvlug geld uit je portemonnaie te graaien. Let er bij het dragen van een moneybelt vooral op wat er zich afspeelt onder het hoedje wat ze dan voor je neus houden......
Zorg ervoor dat je niet op teveel zaken tegelijk moet letten. Sommige toeristen zijn in het buitenland vaak wandelende kerstbomen; volgehangen met camera's, schoudertassen, moneybelts en sieraden. Zij vragen erom beroofd te worden. Hou je spullen overzichtelijk in één afsluitbare tas, het liefst voorop het lichaam en niet op je rug. Scheermesartiesten kunnen een rugzak of moneybelt legen zonder dat je er erg in hebt. In riskante gebieden kan het slim zijn je kostbaarheden op straat te bewaren in een plastic zak van een lokale supermarkt. Je tas of rugzak aan de binnenzijde bekleden met iets als kippengaas is daar waar het gillettegilde actief is ook geen slecht idee.
Verder wordt er op straat en op markten soms een gokspel gespeeld, waarbij de 'spelers' met het grootste gemak een bom duiten winnen. Je kunt er echter gif op in nemen dat jij grof gaat verliezen.

Met de auto op vakantie
Let erop dat bagage niet verzekerd is als deze onbeheerd in de auto ligt. Haal je waardevolle spullen dan ook 's avonds en 's nachts uit de auto, ook uit de kofferbak. Laad je auto dus pas in op de dag van vertrek en natuurlijk direct uit op de dag van aankomst.
Parkeer je voertuig tijdens rustpauzes bij voorkeur op een plek waar je het kunt zien. Sluit je auto ook tijdens rustpauzes, bij het tanken of bij het inwerpen van geld in de parkeerautomaat altijd goed af en zorg ervoor dat je bagage van buitenaf niet zichtbaar in de kofferbak ligt. Houdt de autodeuren in onveilige buurten of gebieden op slot, ook als je je in de auto bevindt.

treinreis @ TravelmarkerMet de trein op vakantie
Internationale treinen zijn het favoriete werkterrein van dieven. Tijdens je slaap of een bezoek aan het toilet of de restauratiewagen is het voor hen een fluitje van een cent om er met je bagage vandoor te gaan. Hou je waardevolle spullen en reisdocumenten dus altijd in de buurt en doe 's nachts de coupe als dat mogelijk is op slot. Er zijn zeer degelijke lichtgewicht staalkabels in de handel waarmee je je rugzak aan een bagagerek kunt vastmaken. Dit geeft geen complete garantie tegen diefstal, maar maakt jouw bagage wel een minder makkelijke prooi dan die van je medereizigers. Vooral landen als Italië hebben een reputatie als het gaat om diefstal in treinen. Sommige bendes schrikken er niet voor terug om 's nachts jouw cabine te vullen met slaapgas om zo in alle rust hun slag te kunnen slaan.

Noteer alles !

Zorg ervoor dat je reserve pasfoto's en een kopie van je reisdocument bij je hebt. De ambassade kan je dan sneller aan een vervangend reisdocument helpen. Bewaar deze natuurlijk op een andere plek dan waar je je paspoort bewaart. Verder is het zinvol van alle andere belangrijke documenten, zoals bijvoorbeeld tickets, bankpasjes etc. de nummers te noteren, zodat je deze bij verlies of diefstal direct kunt blokkeren of laten vervangen. Je kunt deze gegevens ook naar je contactpersoon in Nederland mailen, of naar een e-mailadres waar je in het buitenland bij kunt.
Adviezen met betrekking tot de eigen veiligheid van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Wat te doen na diefstal of verlies

Kijk hier wat te doen als je bestolen bent of spullen verloren hebt

.

Hulp in het buitenland

naar menu tips tips
Adresgegevens van de Nederlandse en Belgische vertegenwoordigingen in het buitenland en van de buitenlandse ambassades en consulaten in Nederland en België

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina praktische tips
 handig op vakantie!
 online reserveren
 reisplanning
 budgettips
 cultuurshock
 taal
 bagage
 paspoort & visa
 douane
 communicatie
 geldzaken
 winkelen
 gezondheid
 risico's op reis
 reisverzekeringen
 vrouwen alleen
 reizen met kinderen
 reizen met huisdieren
 fotograferen
 filmen
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl