gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Winkelen in het buitenland

inkopen doen op de markt in Noord-Afrika © Travelmarker Reizen

Souveniers

Antiek
Hou er rekening mee dat veel antieke voorwerpen die in toeristencentra te koop worden aangeboden gisteren gemaakt zijn. Wees daarnaast uiterst terughoudend wanneer de lokale bevolking je echte antieke voorwerpen aanbiedt. In eerste instantie om de praktijk van het schatgraven tegen te gaan, maar ook ter voorkoming van een gevangenisstraf of geldboete, aangezien de uitvoer van kostbaar antiek in alle landen verboden is. In sommige landen vernielen schatrovers archeologische vindplaatsen die van enorm belang zijn bij het reconstrueren van de geschiedenis van dat land. Veel unieke antieke voorwerpen zijn op deze manier spoorloos verdwenen.
Haal voordat je met je antiek de grens over wilt gaan eerst een brief bij de archeologische dienst van het betreffende land, waarin toestemming verleend wordt voor de export van het voorwerp.

Schelpen
Wees met het kopen van schelpen altijd terughoudend, deze zijn vaak zeer zeldzaam en zien er in hun natuurlijke omgeving veel beter uit dan in een glazen vitrine. Voor sommige schelpen geldt overigens ook een exportverbod. Bijzondere schelpen invoeren in Nederland of België kan je een fikse boete opleveren. Lees hier meer over in- en uitvoerbepalingen.

Kleding kopen in het buitenland

Het T-shirt met opdruk waarvan af te lezen is waar je op vakantie bent geweest en wanneer is misschien wel het meest gekochte type souvenier. Er zijn legio landen waar je zeer voordelig je garderobe kunt aanvullen met meer serieuze kledingstukken. In veel landen kom je met Europese maten slecht uit de voeten. Als je schoenmaat groter is dan maat 43 kun je het bijvoorbeeld in het Verre Oosten wel vergeten.

Nepartikelen

In veel landen is de verkoop van nepproducten de normaalste zaak van de wereld. Voor een prikkie kun je daar een nep-rolex, een namaakshirt van een duur merk of illegale cd's en video's bemachtigen. Hou er echter rekening mee dat de Nederlandse douane vanaf begin juni 2002 de invoer van namaak merkhorloges, imitatieparfum, nepkleding en illegale cd's en videobanden aan banden heeft gelegd. Je hebt al snel een boete aan je (nep-merk)broek !

Lees meer over invoer van nepartikelen in douane

.

Alles over in- en uitvoerbepalingen

naar menu tips tips
 

Afdingen en budgettips

naar menu tips tips
 

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina praktische tips
 handig op vakantie!
 online reserveren
 reisplanning
 budgettips
 cultuurshock
 taal
 bagage
 paspoort & visa
 douane
 communicatie
 geldzaken
 winkelen
 gezondheid
 risico's op reis
 reisverzekeringen
 vrouwen alleen
 reizen met kinderen
 reizen met huisdieren
 fotograferen
 filmen
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl