gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Botswana - Okavango Delta

| Maun | Okavango Delta |

door Alie Dieleman & Jan Kees Meindersma

Op reis in de Okavango Delta (september 2001)

De Okavango delta is een enorm uitgestrekt gebied van rivieren en watertjes die door de bush kringelen. De enige manier om er te komen is via het water of met een vliegtuigje. We hebben een driedaagse toer geboekt met een mokoro, een houten kano die een uit een boomstam gehouwen is. Daarmee lig je heel laag op het water en je zit op wat gras wat op de bodem van de mokoro is gelegd. Achterop staat dan de gids die -net als de gondels in Venetie- de kano voortbeweegt door te "polen" (met een lange stok afzetten in het water). In het begin is dat enorm eng, want er schijnen krokodillen en nijlpaarden in de delta te zijn en je bent erg kwetsbaar en instabiel met zo'n klein bootje. Gelukkig hebben we niks gezien.
We zijn overigens in het buitenste deel van de Okavango delta gebleven, niet diep in het hart van de delta waar het water breder is en wellicht meer beesten zijn. Als je eenmaal gewend bent aan de diepe ligging en de rietstengels in je gezicht, is het eigenlijk heel relaxed.

Okavango delta © Alie Dieleman & Jan Kees MeindersmaHet was heel stil in de delta, weinig vogels of andere dieren te horen en daarbij nog eens prachtig weer. Na een uurtje polen gingen we aan land op een plek waar een skelet van een olifantenkop lag. We liepen de bush in en zagen daar een olifant bezig om zijn maaltijd te nuttigen. Hij rukte met zijn slagtanden aan een boom, waarna de vruchten van bovenaf naar beneden vielen zodat hij ze met zijn slurf kon oprapen en lekker opeten. Na wat angstig foto's gemaakt te hebben (want toch wel erg dichtbij) gingen we weer terug naar de boot en weer verder. Na een half uurtje gingen we weer aan land om ons kamp op te zetten.

Okavango delta © Alie Dieleman & Jan Kees MeindersmaWe sliepen in onze eigen tent in de bush. Rond lunchtijd was het verschrikkelijk heet in de delta, en puften we uit in de schaduw. In de namiddag gingen we met de gids een "bushwalk" doen. Het was meer spoorzoeken dan echte beesten zien, maar dat was al spannend genoeg. Op een gegeven moment zei de gids "Look, this is the track of a lion". En even later: "oh, he was chasing a zebra"!. Ja, dat hoeven we allemaal niet te weten, dank je wel. Ik wist helemaal niet dat er leeuwen waren in de delta, laat staan dat we die tegen zouden kunnen komen tijdens de wandeling.

De 2e dag gingen we al vroeg op pad voor een bushwalk. Het was een lange wandeling van bijna 4 uur, waarbij we onder meer giraffes van dichtbij probeerden te zien. Helaas hadden ze ons in de gaten. Daarna bracht de gids ons naar de "swimming pool" , een ondiep stuk in een van de kanaaltjes waar het water niet al te modderig was. Dat was heerlijk, want het was inmiddels al behoorlijk heet geworden en we moesten ook nog water filteren, wat een klotekarwei is. Voor een liter water ben je al gauw een drie kwartier aan het pompen. We waren er net mee klaar toen de gids ons weer kwam ophalen.

Tijdens de middag, terug in het kamp, kregen we bezoek van vier olifanten die de rivier overstaken en naar onze kant kwamen. Eentje dreigde ons kamp binnen te komen, maar onze gids maakte een geluid waardoor hij de andere kant opging. Ze bleven wel vlakbij ons kamp, en de gids melde dat hij ging buurten bij een ander kamp. Daar waren wij niet echt gerust op, vooral Jan Kees bleef de olifanten angstvallig in de gaten houden. Er gebeurde natuurlijk helemaal niets, zoals de gids ons al gezegd had.

In de namiddag een tocht gemaakt met de mokoro en net op tijd terug in het kamp voor de zonsondergang. Daar hadden we een mooi plekje voor uitgezocht om uitgebreid te kijken en fotograferen. Net toen de zon rood begon te kleuren kwam er van de overkant een olifant aan die het plan had opgevat om het water over te steken. Wij werden al wat nerveus omdat hij tussen ons en het kamp in zou komen, toen we ineens de groep van 14 mensen aan hoorden komen die ergens anders in de bush kampeerden. Die zaten in mokoro's die over datzelfde water voeren waar de olifant middenin stond. Ineens was de groep doodstil, en zag je de olifant met veel gesplets teruggaan naar de wal.
Volgens Jan Kees had de gids van de voorste boot waarschijnlijk datzelfde geluid gemaakt als onze gids 's middags, om hem weg te jagen. Je bent anders wel vrij weerloos, in een houten boomstam vlakbij een wilde olifant.

De derde dag zijn we 's morgens weer een bushwalk gaan doen, waarbij de gids een leeuwenspoor volgde, op verzoek van Jan Kees. Voor mij hoefde het niet zo nodig, ik komt liever geen leeuw tegen in het wild. Niets gezien, overigens. Wel een hele leuke groep giraffes gezien, die steeds wat verder liepen en dan nieuwsgierig naar ons bleven staan kijken.
Daarna het kamp opgebroken, ingepakt en terug met de mokoro naar het beginpunt, waar de auto al weer klaar stond om ons terug naar het hotel te brengen. De rest van de dag hebben we aan het zwembad bij het hotel doorgebracht, want het was echt heerlijk weer. Vanuit de luie ligstoel hebben we de doorreis naar Zuid-Afrika telefonisch geregeld.

vorige reisverslag | volgende reisverslag (Zuid-Afrika)

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfo
 Europa
 Afrika

 Midden-Oosten

 Azië

 Oceanië

 Midden-Amerika

 Zuid-Amerika
   

              

© 2019 www.travelmarker.nl