gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Egypte - Betoverd door de Woestijn

door Katja Romantsova

het Gizehplateau © Travelmarker Reizen

Kamelentocht door de Westelijke Woestijn van Egypte (april 2002)

Al jaren al wilde ik het oudste wonder van de wereld – de Piramiden van Gizeh – bekijken. Via DesertTours Egypte heb ik de reis naar Egypte geboekt. Het grootste gedeelte van de reis bestond uit de kamelentocht door de Westelijke Woestijn van Egypte. Daar keek ik een beetje tegenop. Wat valt er nou in de woestijn te bekijken?

de Sfinx © Travelmarker ReizenOp 5 april, 2002 was het zover, we kwamen op vrijdag avond in Cairo aan, waar we overnachtten in een goed maar eenvoudig hotel. Cairo heeft een grote indruk op me gemaakt. Vooral het verkeer zal ik nooit vergeten, je wordt van links en rechts ingehaald, overal getoeter en geschreeuw. Maar het was wel spannend om mee te maken.
Volgende dag gingen we met onze reisleidster Corien Kortekaas van DesertTours de piramiden van Gizeh bekijken. Om dit indrukwekkende wereldwonder in al zijn grootsheid te ervaren, werd ruim de tijd uitgetrokken. Het was heel bijzonder, mijn droom werd werkelijkheid! Als je daar, op dat plateau eenmaal staat, rondom al die oudheid van 5000 jaar terug… Het doet je wat!
Ik heb er tientallen foto’s van geschoten. Wat wel een beetje tegenviel was de drukte, het was er overvol met mensen. En door al dat drukte ervaar je de oudheid niet in zijn geheel, jammer. Maar ja…, het schijnt dus dat ik niet de enige ben die de oudste bouwwerken prachtig vind.

oase © Travelmarker ReizenDe volgende dag om 7.00 uur ging de wekker. Lekker ontbeten in het hotel. Vervolgens vertrokken we per minibus naar Bahariya Oase. Halverwege deze rit werd gezamenlijk geluncht en naar mate de reis vorderde voelde ik stap voor stap meer vertrouwd met mijn reisgezelschap bestaande uit twee stelletjes, een oudere man en nog twee meiden. Dit reisgezelschap waarmee ik tien dagen heb doorgebracht, was echt geweldig.

Aangekomen in Bawiti, een mooi oasedorp midden in de Westelijke Woestijn, gebeurde er iets met me. Ik werd bevangen door de schoonheid, de intense stilte, de rust en de enorme gastvrijheid van de mensen. Bedoeďnen zijn echt een volk apart, altijd zo vriendelijk en gastvrij, dat had ik, eerlijk gezegd, niet verwacht.

Tegen het vallen van de avond hebben we een bijzondere ervaring opgedaan in de geneeskrachtige warmwaterbron van Bawiti, die deze oase vanuit een diepte van tweeduizend meter permanent van vers water voorziet. Dit weldadige bad onder een betoverende sterrenhemel met een ontspannende massage door Corien, bracht ons in de ideale stemming voor de komende dagen.

kamelen in de woestijn © Travelmarker Reizen

Maandagochtend in alle vroegte zijn we per kameel de Woestijn ingetrokken. Ik had nooit gedacht dat kamelen zulke vriendelijke dieren waren, zij bieden een unieke reisbeleving op het ritme van de woestijn. Het was liefde op het eerste gezicht met: kamelen, woestijn, alle rust om mij heen.
De tocht voerde in vijf dagen door een betoverend landschap. Van de Zwarte Bergen met hun lava-afzettingen, via sprookjesachtige vlakten, naar de Witte Bergen bij de Farafra Oase. Deze overgang van Zwarte naar Witte woestijn voelde ik ook innerlijk. De Witte woestijn lijkt iets vriendelijker te zijn dan de zware, machtige Zwarte woestijn, wat ook op zijn eigen manier bijzonder is.
Onderweg waanden we ons regelmatig op een andere planeet. Van spierwitte kalk- en zoutafzettingen met hun fossielen en de Kristalbergen, tot vlaktes met surrealistische rotsformaties.

broodbakken © Travelmarker ReizenCorien en de bedoeďenen begeleidden de hele reis. De bedoeďenen zorgden ervoor dat er niets ontbrak. Onderweg bereidden ze heerlijke maaltijden boven het vuur met vers aangevoerde ingrediënten. Elke avond bouwden ze het kamp met windschermen op, waar we lekker in ons slaapzakken sliepen. ‘s Avonds werd door hen altijd muziek gemaakt en dansten we rond het kampvuur. Ik had het gevoel alsof we elkaar al eeuwen kenden.

jongetje © Travelmarker ReizenVijf volle dagen heb ik geleefd als een bedoeďen, hierbij hoorde ook een grappige ervaring, zoals “douchen” in de woestijn. Corien zegt dat de woestijn, wel duizend badkamers telt. Je vindt een rustig plekje, een rotsblok voor je water en zeep en een fles water om af te spoelen. In het begin vond ik het een beetje vreemd, zo midden in de woestijn je zelf te gaan wassen, maar het went wel snel en het gevoel van de zon en de wind die je huid en haar drogen, is al een heerlijke ervaring en zeker waardevol om eens mee te maken.

Een andere onvergetelijke ervaring was het slapen onder de sterren, de sterrenhemel in Egypte is ongelofelijk mooi! Met andere twee meiden Joke en Anna gingen we iets verderop liggen met onze slaapzakken en hebben we de sterren geprobeerd te tellen. Nou, dat was echt onmogelijk, het zijn er zo veel en voelt alsof je in een sprookje verdwaald bent.

zandduin © Travelmarker ReizenOverdag is het best warm in de woestijn, maar door de lage luchtvochtigheid heel dragelijk, met een beetje wind. Het zand daar is zo fijn en niet plakkerig, heel anders dan het zand wat we aan de Noordzee kennen. De kleur van het zand is ook heel anders, veel lichter en zuiver.

Na vijf onvergetelijke dagen op de rug van een kameel en overnachtingen onder een sprookjesachtige sterrenhemel zijn we met een minibus terug naar het Oasis Panorama Hotel gebracht, voor een geneeskrachtig bad (in dezelfde warmwaterbron, waar we in het begin waren) en de laatste overnachting.
Het was echt moeilijk om afscheid te nemen van de woestijn, de bedoeďenen en de kamelen, ik had nog een weekje zeker willen blijven. Ik had het nooit in het begin verwacht, ik ging met een beetje tegenzin de woestijn in. Maar als je daar eenmaal bent, is het heel bijzonder en gaat het boven al je verwachtingen.

Op zondag was de transfer naar de luchthaven van Cairo, waarmee de tiendaagse reis werd afgesloten. Na afloop voelde ik dat ik iets mystieks had meegemaakt, een reis vol verrassingen. Je kunt het alleen maar zelf ervaren, er zijn geen woorden voor. Ik kan niet wachten om terug te gaan, dat zal ik zeker nog doen.

.
naar menu landeninfo landeninfo Egypte
Hier vind je alles wat je nodig hebt voor een goede voorbereiding voor een reis naar Egypte; veel praktische reistips, achtergrondinfo en links naar relevante sites over het land, ook voor Luxor

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfo
 Europa
 Afrika

 Midden-Oosten

 Azië

 Oceanië

 Midden-Amerika

 Zuid-Amerika
boek een individuele rondreis bij TMreizen

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl