gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Egypte - Luxor

Hurghada | Zwemmen met dolfijnen | Giftun eilandLuxor |

door Marcel Maessen

Excursie naar Luxor (7 oktober 2001)

Wat moet ik ervan zeggen; Indrukwekkend, nostalgisch, warm, geweldig! Ik denk zelfs, dat geweldig een understatement is, voor een stad en omgeving met zo'n rijke historie.

We werden om 05.00u opgehaald met een busje van Travco. Daarna zo'n 1,5 uur rondrijden om de overige 10 medepassagiers op te halen in de andere hotels en op naar de verzamelplaats, want de rit naar Luxor zou in colonne gereden worden.

Over de rit naar Luxor kan ik kort zijn; Saai. Het is niets als woestijn en rots. één of twee keer onderbroken door een groepje bedoe´enen.
Op 80 km voor Luxor kom je dan in het Nijl gebied en da's heel andere koek: Groen, groen en nog eens groen. Suikerrietvelden en andere vormen van landbouw bepalen daar het beeld, waarbij aan beide kanten van de weg een stroompje (afkomstig van de Nijl) loopt. Deze kanalen hebben ze na de bouw van de Aswan Dam moeten aanleggen, omdat de Nijl nu niet meer overstroomde en er dus een andere manier van irrigatie verzonnen moest worden.

De kolossen van Memnon © Travelmarker ReizenDaarna Luxor zelf. Onze eerste, korte, stop was aan de oever van de Nijl om Abdul, onze gids voor die dag, op te pikken. Een korte gezette Egyptenaar met een goed gevoel voor humor, die ons die dag in zijn Egyptisch-Engelse dialect van alles zou vertellen.
Na een ritje van ongeveer een half uur steken we de Nijl over in de richting vallei der Koningen. Hier stoppen we aan de ingang van het dal, waar de kolossen van Memnon staan. Twee enorme beelden, die eens de ingang van een tempelcomplex sierden. Tijdens een aardbeving is alles echter verwoest. Alleen de twee beelden heeft men, zo goed en zo kwaad als het ging, opnieuw opgebouwd.

Tempel van Hatsjepsut te Deir el-Bahari © Travelmarker ReizenEven wat fotos maken en op naar het tempelcomplex van Hatshepsut, een van de machtigste vrouwen uit het oude rijk. F........ heet hier!!! Omdat het in een vallei ligt en er dus geen wind staat, lijkt de temperatuur, die toch al zo'n kleine 35 graden was, wel 10 graden hoger. Tijdens de wandeling van de parkeerplaats, de bezichtiging van de tempel en de wandeling terug heb ik twee liter water gedronken en dat was eigenlijk nog niet genoeg!

beeld voor de tempel van Hatsjepsut © Marcel MaessenOngelooflijk hoe groot het complex is. Hoewel zowel de bovenste als de onderste verdieping momenteel gerestaureerd worden, geven de foto's hopelijk weer hoe immens dit is. Een gevoel van eerbied en ontzag bekroop me tijdens de tocht door het complex.

Na Hatshepsut ging de tocht om de berg heen naar de werkelijke Vallei der Koningen. Daar mochten we drie graven bezoeken, waarvan één met de Gids (Ramses IV). Ik had een extra ticket gekocht om (zonder flits) foto's te maken, maar maakte de fout mijn flits niet uit te zetten. De bewaker wilde daarop mijn camera afnemen, maar dat werd voorkomen door tussenkomst van de gids. De bewaker heeft onze groep verder wel gevolgd tijdens het bezoek van dit graf. Toen we naar buiten liepen, nam hij me apart en mee terug de tombe in. Hij zou wel een paar foto's van me maken (met flits!!!) in de tombe. Ik dacht; ohoh, die wil geld zien en inderdaad vroeg hij 20 Egyptische Ponden voor de drie foto's. Uiteindelijk heb ik hem er 5 gegeven. Dat vond ik meer dan genoeg.

vallei der Koningen © Marcel MaessenNa de tombe van Ramses heb ik nog de tombes van Ramses II bezocht (KV7) en die van Merenptah (KV8). Vooral de tombe van Ramses II is een Gigantisch bouwwerk met vele gangen en zalen. Een complex op zich. Hiervan helaas geen afbeeldingen, omdat ik geen ticket had gekocht om hier te fotograferen en ik had mijn lesje al wel geleerd in het eerste graf! Helemaal onder de indruk ging ik terug naar de groep en bevond mij toen ineens oog in oog met de graftombe van Tut-Anch-Amun (KV62). Vreemd genoeg (dat realiseerde ik me pas later) kwam het grafnummer overeen met het nummer van de foto die ik heb genomen van de ingang van het graf. Grafnummer 62 en foto nummer 62. Vreemd, niet? Misschien weer één van de toevalligheden die zich hebben voorgedaaan sinds de opening van dit graf door Howard Carter.

Ik was in ieder geval behoorlijk onder de indruk en zo stil, dat mijn medepassagiers (allemaal Nederlanders en Belgen) zich afvroegen of er iets mis was.

winterpalace © Marcel MaessenWe verlaten dan de vallei der Koningen en vertrekken naar de Nijl voor een korte tocht naar de overkant en onze lunch. Onderweg komen we langs de tempel van Luxor, het Winter Palace (mooiste hotel van Luxor). Gebouwd in 1866 als onderkomen voor de Engelse overwinteraars en vast verblijf voor Lord Carnarvon (de financier van Howard Carter). Daarnaast vele Nijlcruisers en fellucca's (traditionele Egyptische boten).

wegwijzer © Marcel MaessenLunch in het Inter hotel (erg goed verzorgd 4 sterren hotel) en dan op naar de tempel van Karnak. Ronduit indrukwekkend. De afbeeldingen kunnen niet uitdrukken wat ik voelde om tussen deze eeuwenoude stukken geschiedenis rond te lopen. Natuurlijk was ook dit bezoek, net zoals alle anderen van deze dag, veel te kort. Toen we er weggingen was het 16.45u en moesten we het Thebes Papyrus Institute en Luxor Temple nog bezoeken. Tot overmaat van ramp raakte ook nog de batterij van mijn camera op, dus was het gedaan met het maken van foto's (ik moet terug naar deze stad!! En dan minimaal drie dagen). Over het Papyrus Instituut valt weinig te zeggen. Een korte uitleg (5 minuten) over hoe papyrus gemaakt wordt, en daarna proberen om ons wat te verkopen. Kortom; leuk maar niet echt boeiend.

beeld van Ramses II bij de Luxortempel  © Travelmarker ReizenLuxor Temple stond dus als laatste bezoek op de agenda. Snel even een verhaal aanhoren (Abdul was nog steeds op dreef en noemde ons nog steeds "Lovely") en dan vliegensvlug naar het verzamelpunt om de laatste colonne terug nog te halen. Die vertrok om 18.00u en we kwamen maar net op tijd aan. Onze chauffeur was nog even aan het bekvechten met de militairen, die aan de toegang van het gebied stonden en dan op weg terug naar Hurghada. Ik denk dat we allemaal erg onder de indruk waren geraakt van deze stad, want bijna niemand zei iets. Uiteraard heeft ook de drukte van het programma die dag, de lange reis heen (zo'n 3,5 uur) en de hoge temperatuur meegespeeld. In colonne dus terug naar Hurghada, waar we na één tussenstop van een kwartier om 10.45u aankwamen.

Een welgevulde dag en zeker de moeite waard. Ik wil alleen adviseren aan iedereen: Heb je echt interesse in Egypte en wil je deze stad bezoeken, doe er dan minimaal twee en liefst zelfs drie dagen over. Dan raak je niet zo vermoeid en heb je ruim de tijd om alles ook goed te bekijken.

Luieren! (8 oktober 2001)

Ondanks dat het laat was gisteren, ben ik toch vroeg opgestaan en na het ontbijt lekker gaan zwemmen en zonnen. Dat is dan ook zo'n beetje het enige wat ik deze dag gedaan heb. HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEERLIJK.

Naar huis (9 oktober 2001)

De dag van de retourvlucht. Ontbijten, nog een paar fotootjes maken van het hotel, nog een laatste fruitsapje en om 11.00u word ik opgehaald voor de rit naar het vliegveld. Inchecken duurt, vanwege de verscherpte veiligheidsmaatregelen erg lang, maar om 13.15u zitten we in het vliegtuig. Opstijgen om 13.35u en op naar Nederland, waar het met 17 graden nog verrassend warm is. Alleen is het verschil met 's ochtends natuurlijk toch erg groot. In Hurghada was het 35 graden.

Toch wel fijn om weer thuis te zijn, maar al na een uur op de Nederlandse snelweg, denk ik: Morgen maar weer boeken?

vorige reisverslag | volgende reisverslag (egypte 2002)

.
naar menu landeninfo landeninfo Egypte
Hier vind je alles wat je nodig hebt voor een goede voorbereiding voor een reis naar Egypte; veel praktische reistips, achtergrondinfo en links naar relevante sites over het land, ook voor Luxor

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfo
 Europa
 Afrika

 Midden-Oosten

 Azië

 Oceanië

 Midden-Amerika

 Zuid-Amerika
boek een individuele rondreis bij TMreizen

   

              

© 2019 www.travelmarker.nl