gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Gambia - Strandvakantie in Gambia

door Jorry van Hulst en Leo Philipse

Strandvakantie in Gambia (eind 1996)

Verkeersbord in Kotu © Jorry van Hulst en Leo PhilipseGambia is een heel klein landje in Afrika, omgeven door het land Senegal. Wij hadden voor dit land gekozen omdat de temperatuur daar in november zo rond de 30 graden is en het ook niet zo erg lang vliegen is. In 6 uur tijd ben je in een heel andere cultuur. Het vakantieland Gambia was toen in die tijd ook nog een beetje een "vreemd" vakantieland, dus dit was ook weer eens iets nieuws.

Van het land moet je niet al te veel verwachten, het is een klein landje zonder echte bergen, wel vind je in het achterland een soort oerwoud. De mensen in Gambia zijn behoorlijk arm en verdienen heel erg weinig. Ze zijn haast allemaal vrij vriendelijk, maar ze verwachten er van ons "rijke" toeristen toch meestal wel iets voor terug in de vorm van een fooitje. Schoenen, kleding, toilet artikelen, school spullen en al die dingen die voor ons zo gewoon zijn die willen ze graag hebben. Dus heb je iets over aan het eind van je vakantie, geef het dan weg, ze zijn je er echt wel dankbaar voor. Haast iedereen spreekt Engels dus de taal is geen enkel probleem.

Aankomst

We kwamen s'middags aan op Yundum, het vliegveld van Gambia. Het vliegveld ligt niet al te ver van de hoofdstad Banjul. We werden opgewacht door een Gambiaanse muziek en dans groep.
Het was geen probleem om door de douane te komen maar natuurlijk werden wij er weer uitgehaald om de koffers open te maken. Op weg naar de bus wilden de kruiers de koffers van ons overnemen. De afstand was zo kort dat het eigelijk niet nodig is.

bij het zwembad © Jorry van Hulst en Leo PhilipseNa een korte rit arriveerden we in ons hotel. De hotels in Gambia zijn over het algemeen vrij goed, maar verwacht op je kamer geen luxe. Alles wat je nodig hebt is echter aanwezig, dus dit is geen probleem. Wij hadden gekozen voor hotel Kombo Beach in het plaatsje Kotu, 5 km van Serrekunda. Het eten was prima, behoorlijk veel keuze. Het ontbijt was een buffet en ook het diner, dus je kon kiezen wat je zelf wilt hebben. Het zwembad en de zee bij het hotel waren heerlijk en met die warmte hebben we er ook echt veel gebruik van gemaakt.

Bezienswaardigheden

Als je per taxi naar de hoofdstad Banjul gaat moet je niet de dure taxi die voor je hotel staat nemen, maar een stukje verder lopen en onderweg een taxi aanhouden. Spreek een prijs af en je bent veel goedkoper uit.
Banjul is een vrij moderne stad voor Afrikaanse begrippen en ook behoorlijk schoon. Als je naar een echte Afrikaanse markt wilt gaan, ga dan naar de markt in Serrekunda. Je kan er van alles krijgen, en vooral schoenen en kleding zijn er goedkoop. Het is er behoorlijk druk en de straatjes erg smal. Dit is zeer zeker niet te vergelijken met een markt in een westers land.
Het plaatsje Kotu stelt niet zo heel veel voor, er is meer vertier te vinden in het plaatsje Kololi. We hebben ook een middag een fiets gehuurd, wij zijn toen naar Bakau gereden. Blijf wel op de normale weg en ga niet in achteraf straatjes rijden, je voelt je er dan niet erg veilig als rijke westerling met je spulletjes bij je. Je kan in Bakau ook naar de krokodillen gaan kijken. Hiervoor moet je wel een stukje lopen, dus trek een paar gemakkelijke schoenen aan. Er zijn nog voldoende andere excursies te maken, dus ook nog genoeg andere mogelijkheden om dit landje te verkennen.

Hoteltuin © Jorry van Hulst en Leo PhilipsePraktisch

Prijzen
We maakten de vergissing in het hotel zomaar een fles wijn te bestellen. Hiervoor kregen we achteraf een rekening van 60 gulden, wat wel even slikken was. De prijzen in de hotels zijn dus vrij hoog, vooral gezien de geringe lonen van het personeel. Ook de prijzen van de restaurantjes in de buurt van de grote hotels zijn vrij hoog, denk dus niet dat je goedkoop uit bent met eten en drinken.

Afdingen
Ben je van plan in Gambia iets te gaan kopen, dan moet je beslist afdingen, dit is heel gewoon. We hebben in de buurt van het hotel een terrasje gevonden bij een Hollandse vrouw die daar een kleine bar heeft. Daar betaalden we nog geen gulden voor een lekker koud flesje cola. Koop je iets in een klein winkeltje dan betaal je haast helemaal niets.

Bedelen & Zakkenrollers
Het strand bij ons hotel was heerlijk, behalve dan dat wanneer je er op een stoel gaat liggen je voortdurend lastig gevallen wordt door verkopers. Voor een paar keer is dat niet al te erg, maar als je 14 dagen iedere dag bezig bent om maar iedere keer iedereen weer weg te krijgen ben je dat op het eind wel een beetje zat.
Lastig is ook het bedelen. Zorg voor voldoende kleingeld, want je geeft toch iedere keer weer wat. Het is ook erg lastig dat ze de hele tijd maar met je mee blijven lopen als je zelf een stukje wilt gaan wandelen, je raakt ze haast niet meer kwijt.
Helaas moet je als je een stukje gaat lopen ook uitkijken voor dieven en zakkenrollers. Zelfs de politie komt naar je toe om je hiervoor te waarschuwen. Pas dus op!!!!

Inentingen
We hebben voordat we gingen wel al onze inentingen gehaald. Ook hebben we malaria tabletten geslikt, en gelukkig hier geen last van gehad. We hebben in de twee weken dat we in Gambia zijn geweest geen mug gezien. Gelukkig maar, want dit is in andere landen nog wel eens anders.

Geld wisselen
Je kan Nederlands geld gewoon omwisselen in je hotel. Wissel niet te veel want je moet het allemaal weer terug wisselen. Je mag namelijk geen geld uitvoeren uit Gambia. Pinnen was toen wij er waren niet mogelijk.

Conclusie

Gambia is een land waar je naar toe moet gaan als je de zon zoekt, niet al te ver weg. Verwacht 's avonds buiten je hotel ook geen overdaad aan vertier, want er is niet zo veel. Blijf in je vakantie gewoon binnen de poorten van je hotel of op het strand en ga zo nu en dan een uitstapje maken in de omgeving. Dan is het al met al toch nog een prima zon vakantie in een heerlijk warm land.

Kortom; ga eens naar een bijzonder Afrikaans landje en kies in onze koude dagen eens voor de zon in Gambia.

door Jorry van Hulst en Leo Philipse

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfo
 Europa
 Afrika

 Midden-Oosten

 Azië

 Oceanië

 Midden-Amerika

 Zuid-Amerika


   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl