gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Indonesië - Hoofdspoelen in Imogiri

| Met de boot van Padang naar Jakarta | Hoofdspoelen in Imogiri |

door Peter Moerbeek

werken op de sawah © Travelmarker Reizen

Hoofdspoelen in Imogiri (2001)

De weg naar Imogiri is prachtig, nu, zo aan het eind van de regentijd. Alles groen, bergen op de achtergrond, veel activiteiten op de sawah’s. Ons doel zijn niet de sultansgraven te Imogiri, ofschoon ook zeer de moeite waard, maar het andere waar Imogiri om bekend is: gurah.

Gurah

Gurah is een genezende behandeling dat veel kwaaltjes en ziekten zou kunnen oplossen; ademhalingsproblemen, asma, hooikoorts, migraine, hoestproblemen en nog veel meer. Ik zelf heb al een paar weken last van een verstopt gevoel ergens tussen mijn neus en oor en dat heeft mij besloten om nu maar eens de reis te maken. Nu ja, reis, het is slechts 30 minuten rijden op de brommer vanuit Yogyakarta. Het ruime huis van Pak Hisyam staat vlak onder de berg waar de ‘Makam Imogiri’ (begraafplaats) De kampong heet Giriloyo en en er zijn hier tientallen geneesheren te vinden die zich bezig houden met gurah. Wij hebben echter uitdrukkelijk het advies gekregen, van meerdere kanten, om naar Pak Hisyam te gaan, echt ‘de beste’ .

De behandeling

Wij zijn de eersten en krijgen en kopje thee. Ik mag plaatsnemen op een van de bamboebedden en Pak H. vertelt wat er gaat gebeuren. Ik moet diep gaan ademhalen, krijg een paar druppels medicijn in mijn neus, moet 6 tellen niets doen, en dan op mijn buik liggen en mijn mond open houden. Er zal dan vanuit mijn mond, neus en ogen allerlei vocht/muscus komen. Het zal ongeveer een uur duren. Terwijl de geneesheer begint de bidden, hopelijk voor een goede afloop, schuift een medewerker een forse emmer voor het bed.

In de druppels zit een extract van een kruid welke alleen in de omgeving van Giriloyo kan groeien. Zo gaat het verhaal tenminste. Vroeger werd de methode gebruikt in pesantren (Islamitische leerhuis) om de ‘voorgangers’ een krachtige en mooie stem te geven.

Het medicijn heeft het effect van een wel zeer krachtige vicks, en inderdaad loopt er direct van alles uit mijn mond naar beneden. Kwijl, speeksel maar ook een soort snot. Lange draden voornamelijk toch schoon, ik bedoel niet groen ofzo. Uit mijn ogen komt ook wat vocht. Mijn neus begint ook goed te lopen, druppels alsof ik verkouden ben, maar later toch ook draderig snot waarmee ik flinke bellen weet te blazen, neusbellen, niemand die het ziet alleen pak H die af en toe langs komt en onder de bank kijkt of het goed loopt.

Onder tussen komen er ook andere patiënten bij. Voor elke gegadigde bidt pak H. Er liggen nu 5 medemensen die roggelen, reutelen, schrapen en van alles te doen, ook boven die emmers, terwijl mij toch geadviseerd was alleen de mond open te doen en juist niet te hoesten of te schrapen.

De patiënten worden ook gemasseerd, dit komt het proces beslist ten goed en is behaaglijk.

Resultaat

Na 5 kwartier te hebben gelegen krijg ik het advies de neus een paar keer te snuiten. De laatste klodders vallen en ik mag opstaan. Ik ben dizzy, de keel voelt onprettig maar niet pijnlijk. De omgeving lijkt wel helderder geworden. Pak H biedt me nog een jamu aan en raadt mij aan nog eens te terug te komen binnen een maand voor een herhaling, ‘pas dan is het effect optimaal’. Maar nu voel ik me ook al...ja wat zal ik zeggen...opgelucht!

vorige reisverslag

.
naar menu landeninfo landeninfo Indonesië
Hier vind je alles wat je nodig hebt voor een goede voorbereiding voor een reis naar Indonesië; veel praktische reistips, achtergrondinfo en links naar relevante sites over het land.

Stel jouw reis samen met Travelmarker Reizen

bouwstenen, individuele rondreizen, reizen op maat & vliegtickets naar Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Sri Lanka, India, Indonesië, Nepal, Nicaragua, Costa Rica en Madagaskar

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfo
 Europa
 Afrika

 Midden-Oosten

 Azië

 Oceanië

 Midden-Amerika

 Zuid-Amerika


Doe het zelf met Travelmarker Reizen

boek een individuele rondreis bij TMreizen

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl