gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Kenia - Samburu Wild Reservaat & Ruma Nationaal Park

| Introductie Kenia | Nairobi | Naivasha meer | Magadi meer | Nakuru |
| Baringo & Bogoria meer | Meru NP | Turkana | Treinreis Nairobi - Mombasa |
| Tsavo Nationaal Park Oost | Amboseli Nationaal Park | Karen Blixen | Mombasa |
| Aberdare NP | Samburu Wild Reservaat & Ruma Nationaal Park |
| Masai Mara Wild Reservaat | Kericho | Kora Nationaal Reservaat | Safaritips |

door Joke Warmenhoven

Samburu Wild Reservaat

leeuw © Alie Dieleman & Jan Kees MeindersmaTen noorden van Aberdare ligt het Samburu Wild reservaat. Bij de Ewaso Nyiro rivier en speciaal in het droge seizoen kan je zeker de BIG FIVE aantreffen (neushoorn, leeuw, buffel, luipaard en olifant). Samburu betekent “vlinder” in de Samburu taal. Dit heeft weer te maken met de zwerftochten van dit volk naar weide of water. Bossen langs de oevers van de rivier wordt het landschap gevormd door stoffige safaripaden en weidse steppen met doornstruiken en vulkanen.
Hier leven de grevy zebra’s en netgiraffen, die zo geheel anders getekend zijn. Grevy heeft hele smalle strepen en de oren zijn groter en ronder, het lijken net Mickey Mouse oren en de netgiraffe heeft grotere oppervlakte op zijn huid.

giraffe © A. KeysIn het Masai Mara Reservaat zagen we een giraffe die bijna zwart was, zo donker waren de tekeningen op zijn huid. We hadden een campingplaats aan de rivier, die bijna droog stond, daar vertoefde we een nacht en de volgende nacht zouden we een Lodge nemen. Voordat we onze tent opzetten, keken we eerst waar zullen we deze neerzetten. De campingplaats was aardig groot en we zeiden tegen elkaar aan de rand van de rivier onder die boom is een prachtig plekje. Zogezegd, zogedaan. De Iglo-tenten stonden. We vertrokken met de landrover voor een korte safari. Ik keek nog even achterom wat een geweldig plekje we hadden en zag ineens een grote groep bavianen naar de tenten lopen, een van hen sprong op onze tenten. (We reden terug en gingen bij de meer toeristenplaats ons kamp weer op zetten). De tenten verplaatsen was erg makkelijk, die Iglo-tenten wegen niets, een kleine twintig meter verder hebben we ons kamp weer opgeslagen, zo kon de kok van de buren onze tenten in de gaten houden. Alleen de fiberglass stok was kapot en die hebben we provisorisch gerepareerd.

Bij het kampvuur zaten we gezellig na te praten en genoten van de geweldige geluiden die avond. Het tjirpen van de krekels en heel ver weg het gebrul van een leeuw en het geluid van een huilende hyena. En dan die prachtige sterrenhemel. We lagen laat op bed en de rest was al vroeg naar bed gegaan, wat ik altijd zonde vindt je kan zo genieten van de geluiden. Philip werd wakker door een geluid van een omvallende stoel en schudde me wakker. Ik pakte mijn zaklantaarn en deed voorzichtig de rits van de tent open. We keken naar de tafel, waar twee stoelen waren omgevallen en zagen bij een boom wat bewegen. Ineens zien we een kop van een hyena, althans het leek erop. Gele ogen flitsen op in de duisternis. Hij moet op zoek zijn geweest naar iets eetbaars, wat hij zeker niet vinden kon want we ruimen altijd alles op en zetten het in de auto. We gooiden onze schoenen naar hem en toen zagen we dat het toch meneer de hyena was en die droop af. In de verte hoorde we het gegiechel van fisi, in het Swahilies. Na dit nachtelijk avontuur gaan we weer slapen. Samburu is erg heet, dit is een droge streek. Vooral de leuke generuk zal je op je weg tegenkomen, deze gazelle kan uren op zijn dunne achterpootjes staan, terwijl hij eet van de struiken. De generuk of girafgazelle is geheel aangepast aan het harde bestaan van de bush. Hij eet voornamelijk de bladeren van de struikacacia. Het verdragen van dorst en de hitte heeft hem gevormd tot een dier met een fraaie en ranke bouw. Zijn prachtige lange hals, en die mooie ranke poten. Ogen waar je verliefd op kan worden en dan zijn vacht zo satijnachtig. Hij drinkt als hij water tegenkomt en kan een aanzienlijke tijd zonder water. Door een speciale aanpassing van zijn nieren wordt ieder druppeltje vocht dat hij binnenkrijgt optimaal benut. Een natuurlijk bron is hier ook genaamd Buffalo Spring, deze bron is in de oorlog ontstaan toen er een bom naar beneden viel, hier kan men ook zwemmen het is afgezet met een muurtje zodat de dieren er niet in kunnen. Je kan hier lekker een koud bad nemen.

Samburu © Alie Dieleman & Jan Kees MeindersmaWe overnachten bij de Ewaso Nyiro rivier. Er zijn hier geen watervoorzieningen, er is wel een zeer slecht onderhouden toilet. In 1971 werd het Samburu Park al geteisterd door een verschrikkelijke droogte. Tien jaar later in 1981 was het weer zover. Het typische bruine water van de Ewaso Nyiro rivier was geheel verdwenen, een rivier van zand achterlatend. Zag je in het verleden groepen olifanten de rivier oversteken bood het nu een troosteloze aanblik. De eens zo populaire drinkwaterplaats voor de dieren was veranderd in een dorre bedding.

olifant © Alie Dieleman & Jan Kees MeindersmaToch komen de olifanten naar de rivier. Op zoek naar water graven ze diepe gaten waar het kostbare vocht verscholen zit. Hier profiteren andere dieren ook weer van. Dit gadeslaand kun je alleen maar wensen dat het weer snel mag gaan regenen.
In dit gebied vind je ook de oryx een antilopensoort die we misschien beter kennen onder de naam spiesbok. De tekening van deze antilope is simpel waardoor de vacht vrijwel egaal wit van kleur is. Op hun zwart/witte koppie staan prachtige sabelvormige hoorns. Onder aan hun zwart/witte poten hebben ze schopvormige naar buiten staande hoeven. Ze kunnen uren achtereen lopen en erg lang zonder water.
De Samburu’s leven in kleine nederzettingen van 4 tot 10 hutten. De lage hutten van modderpleister, huid en grasplaggen, welke dwars over een raamwerk van staken gespannen worden zijn in twee helften verdeeld. Een doornige heg omsluit de hutten en de veestapel van elke familie. Besnijding en de inwijding van jongens in de groep krijgers en verdere ceremonies worden gedaan tijdens bepaalde maanstanden in speciaal daarvoor gebouwde nederzettingen. Ze dragen daarbij koolzwarte schootsvellen en oorringen, de haren van de ingewijdenen zijn geschoren en hun voeten zijn voorzien van nieuwe sandalen. Elke ingewijdene, die aan de beurt is zit op een ossenhuid voor de hut van zijn moeder, gesteund door twee rituele beschermers. De handelingen worden meestal gedaan door een niet Samburu, Dorobo of een andere besnijder, waarna de ingewijdenen gezamenlijk zingen “lebarta”. Na een dag of twee maken ze bogen en pijlen (die bot gemaakt zijn met hars) klaar, waarmee ze kleine vogels jagen om decoratieve haardrachten te maken. Ongeveer een maand na de besnijdenis worden deze afgedankt en de ingewijdenen zijn nu “il-muraan”, waarbij ze toegestaan is met hun zorg bewerkte haardoos en lichamen met rode oker te decoreren als een symbool voor hun nieuwe status. Er zijn ook Lodges en in een van de Lodges hebben we overnacht hoe kan het ook anders weer aan de Ewaso Nyiro rivier. In een boom hebben ze een plateau gemaakt, waarop ze vlees neerleggen en dan maar hopen dat je van dichtbij chui ziet, het luipaard. We zaten om 23.00 uur nog heerlijk op het terras om ons geluk te beproeven, de toeristen lagen al op bed want voor hun is het weer vroeg dag. Bij ons is het altijd vroeg op en laat naar bed, genieten van de geluiden en de magnifieke fauna en flora, het verveelt nooit. We denken dan bij onszelf ach, als we aan de Indische Oceaan zijn kunnen we uitrusten. En ja hoor terwijl iedere in een diepe slaap ligt zien we het luipaard dichterbij komen en sprong in de boom. Hij nam of zij nam het stuk vlees in zijn bek en at het op zijn gemak op en sprong later weer naar beneden en vertrok in de duisternis. Het was maar even dat we hem zagen maar toch, ze zijn zo mooi. De Ewaso Nyiro rivier is een erge lange rivier. Er zijn verschillende Lodges en kampeerplaatsen.
Bij Isiolo maken we een stop voor de inkopen, het plaatsje staat bekend om zijn metalen armbanden en rijden door naar Nanyuki. We slapen op de “El Karama Ranch” van een Engelse familie. Het is een zelfbedieningskamp. De Bandas zijn vlak bij de rivier en de ranch ligt 42 kilometer van Nanyuki. Bij Nanyuki sta je pal onder de evenaar. Kampeerders zien hier veel gevarieerd wild, maar het is ook rijk aan vogels. De Bandas zijn voor 2 à 3 personen. Ze hebben een bed, matras, tafel, stoelen, wasbak en er is een barbecue vuurplaats. De ramen hebben geen glas maar is van jute, (waar wij vroeger de kolen in hadden) die overdag opgerold zijn en ’s avonds maak je ze dicht. 24 uur bewaking en je krijgt een zinken emmer met wamwater om je te wassen. Die elke morgen en elke avond naar je Banda of tent wordt gebracht. Je tent kan je ook opzetten. Een provisorische douche is erook, je gooit emmers water in de grote tank, je gebruikt de gammele trap om de emmers met water naar boven te brengen. Door de felle zon heb je in de namiddag een heerlijke warme douche. Zwemmen kan je in de rivier. Paardrijden op een Engels zadel. Een voettocht kan men maken en de twee oppassers zorgen dat ze in de buurt van je zijn. De ranch is behoorlijk groot.

Ruma Nationaal Park

In de Valley ligt “Olambwe” hier heerst de tsetse vlieg je weet wel die de slaapziekte overbrengt. In Ruma leeft de Roan-antilope een zeer zeldzaam dier. Het is een zeer klein park, want veel mensen weten het bestaan geeneens.
Rusinga is nu een schiereiland in het Victoria-meer, een leuk plaatsje. Het is tevens de geboorteplaats van Tom Mboya, een bekend politieker, die in 1969 werd vermoord. Hier vlakbij zijn hete bronnen.

vorige reisverslag | volgende reisverslag

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfo
 Europa
 Afrika

 Midden-Oosten

 Azië

 Oceanië

 Midden-Amerika

 Zuid-Amerika


   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl