gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Kenia - Turkana

| Introductie Kenia | Nairobi | Naivasha meer | Magadi meer | Nakuru |
| Baringo & Bogoria meer | Meru NP | Turkana | Treinreis Nairobi - Mombasa |
| Tsavo Nationaal Park Oost | Amboseli Nationaal Park | Karen Blixen | Mombasa |
| Aberdare NP | Samburu Wild Reservaat & Ruma Nationaal Park |
| Masai Mara Wild Reservaat | Kericho | Kora Nationaal Reservaat | Safaritips |

door Joke Warmenhoven

Turkana

Turkana ligt in het noordwesten van Kenia. In het noordoosten ligt het gelijknamige meer.
Het klimaat is heet, erg heet. De bodem bestaat uit steen, lava en zand. Het land is bijna onvruchtbaar, en tot mijn verbazing hebben de mensen toch vrij veel vee. Geiten, schapen, ezels, runderen en de dromedarissen. Het vee is erg belangrijk voor de bruidschat en het onderhouden van relaties en vriendschap. Turkana’s zijn nomaden en ze bouwen takkenhutten. De kralen om hun nek zijn een statussymbool; hoe meer kralen des te rijker de dame.
Het Turkana meer, ook wel Jade zee genoemd het is wel 60 meter diep, 230 kilometer lang en heeft een breedte van 58 kilometer. Het Turkanameer is het grootste zoutmeer ter wereld en loopt nog door in Ethiopië. In het meer is een reusachtige eiland dat ze het middeneiland noemen, het is een kleine onherbergzame groep uitgedoofd vulkanen, hier krioelt het van de croco’s. Het Turkanameer heeft veel vis. Een nijlbaars van 100 kilogram vangen is heel gewoon. Voor vogelliefhebbers is het een waar paradijs. In 1888 ontdekte Graaf Teleki het meer, te voet wel te verstaan. De Graaf noemde het meer naar de krankzinnig geworden Oostenrijkse kroonprins Fransz Karel Josef Rudolf, het Rudolf meer. Hippo’s leven hier en de wonderschone visarend, die de vis uit het meer grijpt. Bij Oasis Lodge is een visserskamp, hier hebben Prins Philip en Gregory Peck ooit hun kamp opgeslagen. Beweerd wordt dat jaren geleden hier olifanten, leeuwen, impala’s en giraffen voorkwamen. In Loyangalani zijn veel Borassuspalmen en het heeft een waterbron. Er is een klein dorp, de bevolking is zeer interessant en heet “El Molo”. Bij de oase vlakbij het plaatsje Loylangalani kan je je tent opzetten onder een palmboom. We konden regelmatig douchen, primitief waren er douches neergezet, die uit riet en palmbladeren waren opgetrokken, er was een kraan met een douchekop. Overdag kon je heerlijk douche met de prachtige zon boven je hoofd en als je hier genoeg van had, dan was het douchen nog romantischer met de sterrenhemel. Het water werd gepompt uit de bronnen. In Baragoi was het water schaars. Bij het Turkana meer was het water in overvloed. Het is een gezellig plaatsje en er is een klein hotel, wat zeker niet veel voorstelt. In het uiterste van Kenia ligt Sibiloi Nationaal Park en Koobi Fora aan de grens van Ethiopië. Koobi Fora is een gezellig vissersplaatje. Wijlen Leakey heeft hier ooit een mensenschedel gevonden, die ruim twee miljoen jaar oud moet zijn geweest. Hij vond er werktuigen en beenderen van uitgestorven diersoorten. Er naar toe rijdend is het een hobbelige weg. Een boottocht over het Turkana meer is erg leuk. Je komt op een gegevens moment bij een eiland in het Turkana meer, daar wordt je gedropt, om het eiland bezichtigen. De boot vertrekt weer en de bemanning vertelde ons dat ze een andere route namen om je vervolgens weer aan de andere kant van het eiland op te pakken. De voettocht op het eiland was te lang vond ik, geen boom of struik te bekennen alleen maar veel skeletten van dieren en warm dat het was.
Dromedarissen zijn belangrijk en geiten en schapen worden gehoed door kleine meisjes en jongens en worden geslacht voor gasten en kleine rituelen of enkel voor vlees. Ezels worden als pakdieren gebruikt. Vissen spelen slechts een rol in de Turkana economie. “Alleen in het droge seizoen en in periodes van schaarste”.
De El Molo stam is waarschijnlijk de kleinste stam van Kenia. Maar door huwelijken met de naburige Samburu en Turkana wordt gezegd dat ze niet meer de kleinste stam zijn. Een ongastvrije regio van een door de wind gegeselde lava en door de zon verschroeid woestijnstruikgewas. De El Molo’s bestaan van de visvangst. De geschiedenis van de El Molo is onduidelijk. De naam is afgeleid van het woord Molo, hetgeen “mens” betekent. De koepelvormige, ronde El Molo hutten worden gebouwd van gevlochten acaciatakken en bedekt met palmbladeren, riet, gras of andere vegetatie, die vastgehouden worden tegen de verzengende wind door stenen matten van geweefde palmbladeren. We hebben nog even zo’n hut van binnen gezien. Oh, wat zijn we blij dat wij een geweldig bed hebben met een goede matras. De El Molo is een vriendelijke stam, die voor de toeristen kleine mandjes maken. Kleine kinderen komen naar je toe en houden je hand vast en geven een zelfgemaakt mandje weg. Andere vragen een klein centje. Er is nu een klein schooltje voor de kinderen gebouwd. De meerderheid van de genoemde stam spreken nu Samburu. Slechts een paar ouderen spreken de inheemse taal. Gedeelde culturele gewoontes, zoals het begraven van de doden in stenen steenhopen en het geloof in een godheid, die “Wak” genoemd wordt suggereren, dat de El Molo afstammen van een vroegere groep van de naburige Rendille-herders die in vissers veranderd zijn. De Rendille’s leven in het noordoostelijke gedeelte van Kenia en zijn buren van de Samburu’s. De Rendille’s mengen de dromedarissenmelk met bloed, een klein mesje of een scherpe pijl wordt er een ader in de strot opengesneden die, nadat voldoende bloed is afgetapt wordt dichtgemaakt met een mengsel van haar en dromedarissenmest. Schapen en geiten hebben ze ook. Het halen van water is de taak van de vrouw. “Almhato” is aan het begin van de lange regenperiode. Elke familie stelt een dier ter beschikking voor de slacht gedurende “soriu”, waarbij de andere getuigen zijn en beschilderen hun lichamen met het bloed van de gedode dieren. De overgebleven dromedarissen en kleinvee worden besmeerd met bloed door de vader of oudste getrouwde zoon. Almhato is een feest van melk, om ongeluk te voorkomen. De ceremonie wordt leeftijdgroepsgewijs uitgevoerd en een bepaalde hoeveelheid verse melk (een week later, zure melk) wordt gedronken.

vorige reisverslag | volgende reisverslag

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfo
 Europa
 Afrika

 Midden-Oosten

 Azië

 Oceanië

 Midden-Amerika

 Zuid-Amerika


   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl