gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Malawi - Chitimba

| Chitimba | Vwaza Marsh wildlife reserve | Nkhata Bay | Likoma eiland | Lilongwe |
| Senga Bay | Trekking Mulanje gebergte | Blantyre |

door Alie Dieleman & Jan Kees Meindersma

Chitimba, Livingstonia en Mzuzu (juli 2001)

Samen met Jon een bus gepakt naar de grens. De grensovergang was een brug over een rivier en na de nodige (langdurige) formaliteiten uiteindelijk de grens overgestoken en een kleine minibus genomen naar Karonga (het eerste dorpje in Malawi).
Er bleken geen bussen meer te gaan naar Mzuzu waar we eigenlijk heen wilden gaan. Dus liften. Na lang wachten en nog wat illegaal geld wisselen konden we meerijden met een grote vrachtwagen met grote balen rijst waar we op mochten zitten. Daar zaten al een stuk of tien Afrikanen op, dus het leek net een bus. Geweldig genoten! Eindelijk niet opgepropt in een te warm busje, maar lekker doorwaaien in het stof en maar zwaaien naar de roepende mensen langs de weg. En een fantastisch uitzicht op het lake Malawi.

In het donker voor een guesthouse bij Chitemba (Mzuzu was niet meer haalbaar) uitgezet. Ons guesthouse was erg 'basic'. Geen elektriciteit, geen douche en zoals bleek in het daglicht een gezamenlijk toilet in de vorm van een hutje achteraf met een stinkend gat in de grond.

De volgende middag speelde het nationale team van Malawi voetbal tegen Zuid Afrika en tot ieders verbijstering won Malawi met 1-0. Dit was voldoende reden tot een groot feest, zodat iedereen stoned en/of dronken was tegen de tijd dat wij van het strandje terugkwamen in het guesthouse. En dat terwijl de televisie waarop de voetbalwedstrijd te zien was bijna een uur lopen verwijderd was van ons guesthouse. Tijd genoeg om te ontnuchteren, zou je zeggen.

Livingstonia © Alie Dieleman & Jan Kees MeindersmaLivingstonia

Op loopafstand (dat wil zeggen ruim vijf uur klimmen) van Chitemba ligt een dorpje in de heuvels dat rond 1900 opgezet is door Schotse missionarissen. Livingstonia lijkt op een Engels dorpje, maar dan midden in Afrika.
We werden gegidst door de jongere broer van Mike, genaamd Him. Mike, de eigenaar van het guesthouse zou ons eigenlijk gidsen, maar kwam vanmorgen om zes uur aan met het lamme excuus dat hij last had van een genfecteerde wond. Maar volgens Jon, die de wond had gezien, leek het al een oud litteken. Waarschijnlijk had hij een kater van de vorige dag (de voetbalwedstrijd).

Tijdens de zware klim werden we naast Him (de gids) en Jon vergezeld door een hond die ons gisteren als gevolgd was van het strand en klaarblijkelijk ook in ons guesthouse de nacht had doorgebracht. Deze hond liep alleen maar met blanke mensen mee. Afrikanen slaan honden of gooien stenen naar hen.
Gedurende de wandeling spectaculaire uitzichten over het Lake Malawi, mooie watervallen en uiteindelijk na veel zweet en een lokaal biertje (leek meer op havermoutpap dan op bier) kwamen we aan in het slaperige Livingstonia.

Heel apart die stenen huizen in Engelse stijl. In Stone House (de eerste missie post) uitgerust, geluncht en afscheidgenomen van Jon die vanuit Livingstonia verder zou reizen. Wij zijn samen met Him na de lunch teruggelopen naar Chitemba.

Mzuzu

Helaas net de bus gemist om kwart over zeven 's morgens en daarna bijna drie uur gewacht om uiteindelijk met een truck met lading zand en passagiers te vertrekken richting Mzuzu. Na een eindeloos lange rit stonden we tien minuten voor Mzuzu stil aan de kant van de weg vanwege een 'fuel problem'! Ze hadden te weinig benzine meegenomen, dus werd er besloten dat een aantal mensen met minibusjes verder vervoerd zouden worden en dat een persoon met een emmertje mee zou gaan om benzine op te gaan halen in Mzuzu.

Na een vergeefse zoektocht om traveller cheques in te wisselen (banken sluiten hier al om twee uur 's middags op werkdagen) op de pof bij ons hotel gegeten en na onze basic ervaring in Chitimba lekker warm gedoucht. Helaas blijkt Malawi nog niet erg internet ontwikkeld te zijn. In Mzuzu (vier na grootste plaats en provincie hoofdstad in het Noorden van Malawi) zijn welgeteld vier oude, krakkemikkige computers te vinden.

vorige reisverslag (Tanzania) | volgende reisverslag

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfo
 Europa
 Afrika

 Midden-Oosten

 Azië

 Oceanië

 Midden-Amerika

 Zuid-Amerika
boek een individuele rondreis bij TMreizen

   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl