gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Tanzania - Zanzibar

| Introductie Afrika | Ngorongoro Krater | Lake Manyara N.P. | Tarangire N.P |
| Serengeti N.P. | Mikumi N.P. | Ruaha Nationaal Park | Selous Wild Reservaat |
| Bagamoyo | Arusha Nationaal Park | Zanzibar | Safaritips | Nawoord |

door Joke Warmenhoven

Stone Town en Spice Tours

Zanzibar, een eiland voor de kust van Tanzania in de Indische Oceaan, heeft een grootte van 1659 km˛. Het eiland is vanwege zijn mooie witte stranden zeer in trek bij de toeristen.

Geschiedenis

In de 18e eeuw begon de slavenhandel in Oost-Afrika een grote omvang aan te nemen. De karavanen met slaven, die ivoor moesten dragen, bewogen zich tussen de oevers van het Tanganyikameer en de kust bij Kilwa. De slaven moesten werken op de suikerriet- en kokosplantages van de eilanden van Madagaskar en Mauritius. Toen na 1818 kruidnagels vanuit Nederlands-Indië werden geïntroduceerd moesten de slaven werken op de nieuwe kruidnagelplantages van Zanzibar en Pemba.

Zanzibar werd in 1963 onafhankelijk van Tanganyika onder een arrogante Arabische sultan, die weinig geneigd scheen zijn absolute macht te delen met een geëxploiteerde Afrikaanse minderheid. Binnen vijf maanden moest de sultan vluchten, terwijl er duizenden Arabieren werden vermoord. In 1964 kwam een nieuwe leider, sjeik Karume. De nieuwe unie tussen Zanzibar en Tanganyika kreeg de naam Verenigde Republiek Tanzania. Zanzibar kreeg steeds meer de rol van centrale stapelplaats van goederen (voornamelijk Oost Afrikaanse ivoor).

Stone Town

antieke deur in Stone TownStone Town, de belangrijkste plaats op Zanzibar, heeft een rijke historie. De plaats is toch enigszins vervallen, en opgetrokken uit de kalk- en koraalsteen van het nabijgelegen koraalrif. Je kunt er oude moskeeën, christelijke kerken en hindoëtische tempels bewonderen. De belangrijkste gebouwen liggen aan de boulevard langs de haven, zoals het House of Wonders en een Arabisch fort. Stone Town heeft prachtige uitgesneden met koper bewerkte deuren, maar sommige zijn erg verwaarloosd. Tegenover het fort heb je een tuin en een restaurant op een pier in het water. Dit restaurant moet je zeker aan doen.
Het huis waar Livingstone woonde is nu de VVV. Vlak bij ons hotel (met privé strand) ligt de tuin en het vroegere huis van Prinses Salme, de dochter van de toenmalige sultan Seyyid Said van Zanzibar. Ze werd geboren in 1844. De ruïne en moskee zijn overgebleven uit die tijd. Prinses Salme werd verliefd op de Duitser Rudolf Heinrich Ruete. Ze raakte zwanger en vluchte met haar geliefde naar Hamburg. In 1870 verloor ze haar man en ze bleef over met drie kinderen. In het sultan's rijk is ze nooit meer teruggeweest aangezien het een schande was dat ze als moslimse trouwde met een Duitser. Twee jaar voor haar dood, kreeg ze een klein pensioentje van sultan Seyyid Khalifa. Op 80 jarige leeftijd overleed ze. Het huis in Zanzibar is tegenwoordig te huur uiteraard met personeel, en heeft prachtige Zanzibar deuren. Toen we er waren was er een bruiloft en receptie. De keuken stond vol met krab en kreeft en de voorbereiding werd getroffen voor de bruiloft. Overal waren bloemen en het was een drukte van jewelste.

De omgeving van Stone Town

Uiteraard moet je een "Spice Tour" maken, wat een goede indruk geeft van de rijkdom aan kruiden op het eiland. In Zanzibar groeien kruidnagels van eerste klasse kwaliteit. Een dag naar het Prison Island is ook de moeite waard. Dit eiland ligt op ongeveer 20 minuten varen van Zanzibar-stad. Vroeger was het berucht om zijn gevangenis voor opstandige slaven, tegenwoordig is het beroemd om zijn populatie reuzenschildpadden. Je kunt er ook een nacht overnachten, dat je de gehele dag op het kleine strand kunt liggen zonnen. Je kunt er heerlijk vis eten; het komt gelijk uit de Indische Oceaan, dus verser kan het niet. Op Prison Island vind je verder nog oude graven uit de tijd van de slavenhandel. Er is zelfs een kleine moskee. Ook leuk om aan te doen is de "sandbank", midden in de oceaan. Je ziet dit al als je met het vliegtuig naar Zanzibar komt.

Transport van en naar Zanzibar

Een leuke ervaring was met het vliegtuig heen en terug met de boot. Met de boot is dit uiteraard een belevenis op zich zelf. Alleen als je slecht te been bent is dit niet te doen, je moet een ontzettend stuk lopen voordat je bij de kade bent waar het schip ligt om te vertrekken. En pas op voor je portemonnee en je bagage bij de haven, het krioelt in Zanzibar en Dar es Salaam van de mensen.
In 1866 werd Dar es Salaam gesticht "Haven van de Vrede".

Dar es Salaam

Jammergenoeg werd Philip ziek en moesten we zo snel mogelijk Zanzibar verlaten richting Dar es Salaam. We zijn nog naar een privé ziekenhuis geweest en de dokter vertelde daar dat toeristen met een ernstige ziekte met de "Flying Doctors" gelijk door werden gestuurd naar Nairobi, waar betere ziekenhuizen en meer medicijnen voorhanden zijn. Terug naar huis konden we niet, de vliegtuigen waren allemaal volgeboekt. Nadat we allereerst naar Dar es Salaam waren teruggekeerd knapte Philip behoorlijk snel op van de medicijnen tegen het virus dat hij in Zanzibar had opgelopen. Wat voor virus het was, is tot op heden nog niet duidelijk, maar hij is wel in drie dagen 8 kilo afgevallen.
Ik ben alleen op pad gegaan, want je kan moeilijk de hele dag handje vasthouden. Vanwege het prachtige uitzicht vanaf de hoogste verdieping van ons hotel over de haven en een klein gedeelte van de stad had ik een heel ander beeld van de haven met al zijn schepen. Ik dacht dat het de mooiste haven van Afrika zou zijn, maar door de vele verroeste schepen die er liggen te verrotten is dit in het geheel niet waar. In de stad was het verschrikkelijk druk. De auto's raasden langs je heen, en om niet overreden te worden moet je ogen aan de achter- en zijkant hebben.

vorige reisverslag | volgende reisverslag

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfo
 Europa
 Afrika

 Midden-Oosten

 Azië

 Oceanië

 Midden-Amerika

 Zuid-Amerika
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl