gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Tanzania - Lake Manyara Nationaal Park

| Introductie Afrika | Ngorongoro Krater | Lake Manyara N.P. | Tarangire N.P |
| Serengeti N.P. | Mikumi N.P. | Ruaha Nationaal Park | Selous Wild Reservaat |
| Bagamoyo | Arusha Nationaal Park | Zanzibar | Safaritips | Nawoord |

door Joke Warmenhoven

Lake Manyara Nationaal Park

gnoes & zebra'sLake Manyara Nationaal Park is een relatief klein park, maar een aantrekkelijk park met grote variëteit aan habitats. De steile zijwand van de Great Rift Valley vormt een spectaculaire achtergrond voor bossen, een savanneachtig moerasland en een aantrekkelijk zoutmeer. Lake Manyara Nationaal Park is waarschijnlijk het meest bekend door zijn boomklimmende leeuwen, die je soms op het heetst van de dag op de takken van de grote acaciabomen kunt zien liggen. Daarnaast hebben we grote kuddes buffels, olifanten, giraffen, dikidiki's, zebra's en roofvogels gezien op onze gamedrive. We zijn zo vaak in dit park geweest vooral om de boomklimmende leeuwen te observeren, maar helaas we hebben dit nog nooit meegemaakt.

jeep © ICToursEr zijn bij het meer in het Lake Manyara Nationaal Park ontelbare watervogels: flamingo's, ganzen, allerlei soorten eenden, kraanvogels, pelikanen en ooievaars. Het is een geweldig kleurrijk schouwspel. Als je de rotswand afdaalt met de landcruiser, over een moeilijk begaanbare weg naar beneden zie je al gauw de bossen en de vlakten. In het woud is water ruimschoots voorhanden. Er zijn veel beken en het water komt permanent van de rotswand naar beneden. In het hele woud zijn bronnen. Het grondwaterwoud van Manyara geeft je een sprookjesachtig gevoel.
In Afrika moet je overigens altijd heel zuinig zijn met water. Ga nooit zwemmen in stilstaand water, "Bilharzia" kun je krijgen door contact met bepaalde typische tropische slakjes die zich alleen in stilstaand water bevinden. Deze slakjes kunnen een ziekte overbrengen, die de lever en de ingewanden aantasten.

Het woud in het Park Manyara deed ons herinneren aan Tarzan. Het is groen en koel met prachtige vijgenbomen. Aan de voet van de wand overheerst één boom zowel in omvang als in aanzien, de apebroodboom. Door het weerfenomeen El Ninjo (1998) kun je niet meer bij het meer komen er is toen zoveel water gevallen, dat het onmogelijk is daar naar toe te rijden. Tweederde van het Lake Manyara Nationaal Park is bedekt met water. Het water is iets gezakt, maar El Ninjo heeft hier wel zijn best gedaan, wat zeer jammer is. Voor 1998 hebben we hier nijlpaarden zien lopen met hun babies. Wat zijn nijlpaarden kolossaal Het nijlpaard is een dikke sinjeur die in het water zeer actief is, maar ook op het land zeer hard kan lopen.

olifant © Jan Kees MeindersmaIk was een olifant aan het filmen die tegen een boom zijn kolossale lichaam stond te schuren, jeuk natuurlijk, daar hebben we allemaal wel eens last van. De olifant liep de bosjes weer in en na een vijf minuten sjokte hij weer naar dezelfde boom en begon zich opnieuw te schuren, toen hield hij op en begon aan de bladeren van de acacia te eten, hoewel die toch wel hoog zaten, kon hij daar met zijn lange slurf makkelijk bij. Hij pakte met zijn slagtanden de schors eraf en trok de tak naar beneden. Hij duwde en duwde tegen de boom of zijn leven ervan af hing, steeds verder ging de boom omlaag en het kraken was duidelijk hoorbaar, we zagen de boom steeds verder naar beneden komen. Totdat hij er genoeg van had.

In het Lake Manyara Nationaal Park heeft Ian Douglas-Hamilton onderzoek gedaan naar de olifanten en hier jaren gewoond. Hij kende al de olifanten bij naam. Bij de Ndala-rivier zette hij zijn kamp op bij een verhoging van de rivierwal met uitzicht op de poel aan de voet van de waterval. Het water is helder en heerlijk fris. Ian en zijn vrouw hebben 4 jaar in de wildernis geleefd en trokken met de olifanten en vele andere wilde dieren op.

Apen

Er leven ook veel bavianen met uiteraard hun nageslacht in het Lake Manyara Nationaal Park. Bavianenmoeders zijn zeer zorgvol voor hun nageslacht. De kleine dreumesen zijn dan ook zeer kwetsbaar. Na een maand kunnen zij al paardje rijden op moeders rug en leren zij van hun bezorgde moeders welke vruchten eetbaar zijn en welke gevaren zij moeten trotseren om te overleven. De blue monkey leeft hier ook. De groene meerkatapen leven, afhankelijk van het terrein, in troepen van 6 tot 30. Hun grootste vijand is het luipaard. De groene meerkataap is een slanke aap met stompe snuit, heeft een gladde vacht en een zeer lange staart. Het mannetje is duidelijk herkenbaar aan zijn bijna lichtgevende, blauwe balzak. Een verrassende eigenschap van de meerkat is de gulzigheid waarmee hij zijn mond vol propt met allerlei voedsel. Maar al dit eten gaat echter niet rechtstreeks naar de maag. Het wordt zelfs niet meteen opgekauwd, maar het wordt opgeslagen in de enorme wangzakken die een meerkataap heeft.

Bavianen © Alie Dielemans & Jan Kees Meindersma

Voeder nooit apen (of een ander in het wild levend dier) en blijf op een afstand. We hebben gezien hoe een toerist met een huurauto uit de auto stapte en bananen aan de bavianen voerde. Een catastrofe ondanks de waarschuwingen van onze gids, want we reden toevallig langs. Ga nooit uit de auto, alleen als er plaatsen zijn waar dit is toegestaan. De baviaan liep krijsend weg, maar de toerist miste wel twee vingers en moest naar het ziekenhuis gebracht worden. De details zal ik u besparen, maar het was verschrikkelijk om te zien.

Op de rand van de Rift Valley zijn hotels/lodges en tented camps.

vorige reisverslag | volgende reisverslag

.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina landeninfo
 Europa
 Afrika

 Midden-Oosten

 Azië

 Oceanië

 Midden-Amerika

 Zuid-Amerika


boek een individuele rondreis bij TMreizen   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl