gedetailleerde informatie over diverse landen waar is de camping, wat kost deze kamer, hoe ruil ik een woning en nog veel meer..... alles over vluchten, vliegvelden, auto's, campers, motoren, treinen, metro's, bus- en bootreizen zoek een groepsreis, een cruise of een vlucht met hotel uitgebreide info en tips voor een actieve  vakantie ! tips over bagage, geld, reisdocumenten, gezondheid en nog veel meer ! zoek een nieuwsgroep, reisgenoot, reisverslag, fotoreportage, reisgids of landkaart !
Travelmarker Homepage

Vluchten - Tips & informatie

reis terug  

Tips voor een geslaagde vlucht

Planning

zonsondergang © Travelmarker ReizenBinnenlandse vliegmaatschappijtjes in Derde Wereldlanden blijven qua stiptheid dikwijls in gebreke. Ook worden vooral vluchten op minder belangrijke routes vaak geannuleerd. Je vraagt dus om problemen wanneer je een binnenlandse vlucht direct laat aansluiten op een internationale vlucht. Het is dan ook slim een reis met een onbetrouwbare binnenlandse vlucht te laten beginnen, in plaats van ermee te eindigen, en een reis overland in tegenovergestelde richting te maken.

Herbevestiging
Je moet de meeste internationale- en binnenlandse vluchten voor vertrek bevestigen. Check dus bij aankoop of je verplicht bent dit te doen. Hoe lang van tevoren je je vlucht moet bevestigen kan per luchtvaartmaatschappij en per land verschillen.

Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid om vanaf een bepaalde periode (meestal 30 tot 1 uur voor vertrek) online in te checken, zodat je zelf kunt aangeven welke zitplaats(en) je wenst. Je print je eigen instapkaart en omzeilt hiermee de vaak lange wachtrijen op de luchthaven. Klik hieronder voor een
lijst van de luchtvaartmaatschappijen waarbij je online kunt inchecken

De naam op je vliegtickets
Zorg ervoor dat de naam op je vliegtickets gelijk is aan de naam in je reisdocument. Vooral als getrouwde vrouw moet je hier extra op letten! Voorkom dat je ticket wordt uitgeschreven op: mrs 'achternaamechtgenoot', terwijl in je paspoort enkel je meisjesnaam vermeld staat. Dit levert je geheid problemen op bij de incheckbalie. Luchtvaartmaatschappijen kunnen / moeten je dan weigeren te vervoeren.

De voorwaarden op je vliegticket
De codes op je vliegticket geven aan wat de voorwaarden zijn die van toepassing zijn op het ticket. Vraag bij aankoop van je ticket dus welke voorwaarden er voor je ticket gelden, want de codes zijn voor een leek onbegrijpelijk. Zo zijn bijvoorbeeld sommige tickets niet-inwisselbaar (chartervluchten), en mogen bij sommige tickets de heen- en terugvliegdata niet worden gewijzigd.

Vlucht gemist
Als je je vlucht gemist hebt is het niet vanzelfsprekend dat je zonder bijbetaling mee mag op de volgende vlucht. Dit hangt af van de voorwaarden die van toepassing zijn op je vliegticket. Als het om een niet-inwisselbaar ticket gaat (zoals bijvoorbeeld een chartervlucht), en je hebt de vlucht door eigen schuld gemist, zul je een nieuw ticket moeten kopen. Ook wanneer de trein vertraging had. Wanneer je echter gebruik maakt van een luchthavendienst als bijvoorbeeld de Schipholbus, komen de kosten die voortvloeien uit het missen van de vlucht voor rekening van -in dit geval- de Schipholservice.

Overboeking
Het is in de luchtvaart heel gebruikelijk dat er meer stoelen verkocht worden dan er daadwerkelijk zijn, omdat er van uitgegaan wordt dat er altijd passagiers zijn die niet op komen dagen. Hierdoor kan het zijn dat je vlucht overboekt is en je niet mee kunt. Als dat het geval is geldt de Europese afspraak dat voor reguliere chartervluchten en lijndiensten je je geld terugkrijgt, of dat je zo snel mogelijk een andere vlucht wordt aangeboden. Je mag je vlucht echter ook uitstellen tot een datum die je beter uitkomt. Daarnaast heb je recht op een schadevergoeding, die afhangt van je bestemming, de duur van de vertraging en een aantal andere voorwaarden. Om te voorkomen dat je bij de mensen hoort die 'overboekt' zijn, moet je zo vroeg mogelijk inchecken.

Vertraging
Vertragingen geven je nooit automatisch recht op een schadevergoeding. Luchtvaartmaatschappijen zullen je in de meeste gevallen op vrijwillige basis een consumptie of maaltijd aanbieden. Ook als je door vertraging 's nachts op het vliegveld moet bivakkeren is de luchtvaartmaatschappij niet verplicht je hotelkosten te vergoeden. Je kunt natuurlijk wel je beklag doen bij de luchtvaartmaatschappij, of -indien je een pakketreis hebt geboekt- de reisorganisatie. Vertragingen van meer dan 8 uur worden in principe gedekt door je annuleringsverzekering.
Wanneer je door vertraging een aansluitende vlucht mist, heb je geen recht om met de eerstvolgende beschikbare vlucht mee te mogen. Het is natuurlijk wel zo dat de luchtvaartmaatschappij die voor de vertraging verantwoordelijk was alles in het werk moet stellen om je zo snel mogelijk op je plaats van bestemming te krijgen.
Bij stakingen zullen de meeste luchtvaartmaatschappijen zich beroepen op overmacht en geen schade vergoeden.

Bagage kwijt?
Indien jij wel aangekomen bent maar jouw bagage niet zul je contact op moeten nemen met de afdeling lost & found of de P.I.R., (Property Iregularity Report) van het vliegveld van aankomst. Er wordt dan meestal gevraagd om een duidelijke beschrijving van je bagage. Een foto maken van je begage voordat je vertrekt is dus geen onverstandig idee. Zorg er in ieder geval voor dat je jouw bagage zo duidelijk mogelijk kan beschrijven. Daarnaast moet je ervoor zorgen de bagagelabels die je bij het inchecken ontvangt goed te bewaren. Die worden vaak op je boardingpas geplakt, dus gooi deze niet achteloos weg als je eenmaal het traject hebt gevlogen. Een andere tip is om je bagage te labelen met het telefoonnummer waarop je bent te bereiken. Zet geen huisadres op je label, vooral op luchthavens zijn criminelen actief bezig met het registreren van adressen waar ze vervolgens ongestoord aan de slag kunnen gaan. Draai indien je niet met een telefoon reist adreslabels om of vouw ze dubbel. Neem indien je bagage niet meer teruggevonden wordt zo spoedig mogelijk contact op met je reisverzekeraar. In de regel geldt een termijn van 1 maand na thuiskomst waarbinnen je je schade kunt declareren.

E-tickets
Vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen zijn inmiddels overgestapt van papieren vliegtickets naar electronic tickets, de zogenaamde e-tickets. Als passagier heb je met een E-ticket recht op dezelfde voorwaarden en diensten als met een conventioneel papieren ticket. Het E-ticket bevindt zich in de elektronische database van de luchtvaartmaatschappij. Het wezenlijke verschil tussen een E-ticket en een regulier ticket, is dat het laatste een waardedocument is. Als je een conventioneel papieren ticket verliest, dien je meestal opnieuw een ticket te kopen. Een E-ticket is niets meer dan een bevestigingsnummer. Mocht je de bevestiging verliezen, kun je van de maatschappij of het reisbureau een nieuw exemplaar ontvangen. Verder blijft alles in principe gelijk. Zo ontvang je eenmaal op de luchthaven bij het inchecken een instapkaart. Met deze kaart krijg je niet alleen toegang tot het vliegtuig, maar kun je ook belastingvrij artikelen aanschaffen.
Neem altijd de schriftelijke bevestiging mee van het E-ticket. Dit is het bewijs van de boeking mocht er onverhoopt iets mis gaan in de reserveringssystemen. Hoewel bij het inchecken vaak enkel het paspoort getoond dient te worden, kan men bij de gate om het E-ticket vragen en willen douane- en immigratiediensten van een aantal landen het E-ticket zien.

Papieren vliegtickets kwijt of gestolen ?
Hoewel de meeste luchtvaartmaatschappijen inmiddels overgestapt zijn naar e-tickets, zijn er wereldwijd nog altijd maatschappijen die met papieren tickets werken. Als je zo'n vliegticket kwijt bent hangt het af van de luchtvaartmaatschappij wat er verder gaat gebeuren. De meeste vliegmaatschappijen zullen, als je aan een aantal voorwaarden voldoet, een nieuw ticket uitschrijven. Als je kunt aantonen dat je ticket gestolen is (je moet dan aangifte doen bij de plaatselijke politie), wordt voor een bepaald bedrag (dat je weer kunt verhalen op je reisverzekering) een nieuw ticket uitgeschreven. Als je in het buitenland bent kan je reisverzekering je bij diefstal behulpzaam zijn, en nieuwe tickets voor je regelen.

Lees hier meer over diefstal op reis

Wat zijn je rechten als vliegtuigpassagier?

Heb je te maken gehad met een omboeking, annulering, vertraging of instapweigering? Dan kun je gebruik maken van deze site om meteen te zien of je in aanmerking komt voor een compensatie en/of terug betaling van jouw ticket. Na het invullen van jouw vluchtgegevens kun je direct zien waar je recht op hebt.

Stopovers

Stopover.nl is een non-profit initiatief van een groepje reizigers om het maken van stopovers op intercontinentale vluchten te promoten. Deze stopovers krijgen volgens ons te weinig aandacht bij het boeken van vliegtickets, terwijl het een ideale gelegenheid is om wat meer te zien dan enkel de eindbestemming. Op basis van eindbestemmingen (landen/steden) is een overzicht gemaakt van bekende stopover-steden.

Jetlag
Jetlag is een gevolg van het snelle reizen door verschillende tijdzones, maar niet iedere reiziger heeft hier last van. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een jetlag, zoals bijvoorbeeld de richting van reizen. Naar westelijke richting is het beter te verdragen door het lichaam. Het aantal tijdzones dat wordt overgestoken tijdens de reis speelt ook mee. Bij een reis van noord naar zuid heb je bijvoorbeeld geen last van een jet lag. De tijd van aankomst op de bestemming is ook een factor, alsook de hoeveelheid rust/slaap en genuttigde alcohol in het vliegtuig en je conditie aan het begin van de vlucht. Om de kans op een jetlag te minimaliseren moet je rekening houden met de drie onderdelen waarop de ‘lichaamsklok’ werkt; zonlicht, maaltijden en slaaptijden.
Wees voorzichtig met autorijden direct na een lange vlucht. Vanwege jetlag kunnen je reflexen soms zes keer zo langzaam zijn. Het vochtverlies door de droge lucht in vliegtuigen is ook een belangrijkste oorzaak van hoofdpijn en jetlag. Ernstiger dan jetlag is ruiterembolie.

Ruiterembolie / economysyndroom
De laatste tijd hoor je hier steeds meer over, maar nog teveel vliegmaatschappijen schieten tekort in hun voorlichting. Tijdens vluchten die langer duren dan 4 uur kunnen zich bloedpropjes in de benen vormen, die trombose in de benen of een beroerte tot gevolg kunnen hebben. In het ergste geval sluiten bloedpropjes de slagaderen naar de longen af, wat dodelijk is; de zogenaamde 'ruiterembolie'. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk de cabinedruk in het vliegtuig, waardoor biochemische veranderingen in het lichaam optreden die het bloed makkelijker doet stollen. Ook de droge lucht in het vliegtuig en het gebrek aan beweging spelen hierbij een rol. De luchtvochtigheid in een vliegtuig bedraagt enkele procenten, terwijl 40 tot 50 procent ideaal is. Om dit soort ellende te voorkomen moet je veel vocht tot je nemen (geen alcohol en koffie, want daardoor verlies je juist vocht) en regelmatig bewegen / wandelen / rekken & strekken (hakken en tenen omhoog om je kuitspieren aan te trekken). Ruiterembolie wordt ook vaak toeristenklasse- of economysyndroom genoemd, omdat vooral daar de stoelen dicht op elkaar staan.

Vliegangst
De meeste kalmerende middelen en angstremmers hebben vervelende bijwerkingen. Een goed alternatief voor deze middelen is een vliegangsttraining.

Hoewel het voor vliegtuigfabrikant Boeing belangrijk is dat veel mensen vliegen, en dus niet geheel onpartijdig is, geeft dit onderdeel op hun website toch een goed beeld van de veiligheid van de commercieële luchtvaart. Misschien handig om vliegangst te overwinnen

Boek een vlucht

Vergelijk de aanbieders van vluchten hier

Luchtvaartmaatschappijen

Vergelijk luchtvaartmaatschappijen hier

Budgettips

Tips om goedkoop te vliegen vind je hier

Bagagetips

Het toegestane aantal kilogrammen dat je mee mag nemen in een vliegtuig bedraagt bij vrijwel alle internationale luchtvaartmaatschappijen 20 kg. Voor duikers wordt door sommige maatschappijen 10 kg extra toegestaan. Dit moet wel vooraf aangevraagd worden. Iets overgewicht is vaak geen bezwaar, maar je zult maar net de baliemedewerker treffen die je de volle mep per kilo in rekening brengt.
Voor binnenlandse vluchten met kleine toestellen is 15 en soms 10 kg toegestaan. Overgewicht is, tenzij het vliegtuigje al overbeladen is, geen bezwaar, maar daar moet soms wel voor betaald worden.
Stop (steek)wapens nooit in je handbagage, maar in de bagage die je afgeeft bij de incheckbalie. Sinds 11 september is bijna elk puntig of scherp voorwerp een wapen (nagelvijltje), dat indien het in je handbagage bij de controle voor het boarden gevonden wordt, in beslag wordt genomen. Na aankomst kun je deze van de steward(ess) terugkrijgen, maar dit is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Verder is er een lijst van artikelen die je niet aan boord van een vliegtuig mag mee nemen. Die lijst wordt meestal aangehecht aan je ticket.

Voorkom diefstal
Wees voorzichtig met adreslabels op koffers. Als je dit al te opzichtig aangeeft kan iedereen te weten komen dat je voorlopig van huis bent. Vooral op luchthavens zijn criminelen actief bezig met het registreren van adressen waar ze ongestoord aan de slag kunnen gaan. Voorzie labels dan ook bij voorkeur van het adres van je reisbureau en het anvr-reisnummer. Draai indien dit niet voor je van toepassing is adreslabels om of vouw ze dubbel. Treinreizigers naar en van Schiphol moeten overigens extra op hun hoede zijn. De stations Duivendrecht en Schiphol zijn het favoriete werkterrein van zakkenrollers en dieven ! Zorg dus voor een goede reisverzekering.

Bagage reist niet mee
Als je bagage die je hebt ingecheckt niet aankomt op de plaats van bestemming moet je dit direct melden bij de luchtvaartmaatschappij. Als je bagage nooit meer opdaagt kun je je schade het beste verhalen op je reisverzekering, aangezien vliegmaatschappijen niet scheutig zijn met hun vergoedingen. Bewaar de ticket die je ontvangt als je je bagage incheckt wel zorgvuldig, omdat je hiermee moet tonen dat je daadwerkelijk bagage mist, en deze nodig is om de bagage te traceren. Indien blijkt dat je bagage achtergebleven of misplaatst is, zullen vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen de gevolgschade vergoeden voor de eerste levensbehoeften (toiletartikelen). Reisverzekeringen vergoeden doorgaans meer, maar hiervoor moet je wel alle aankoopbonnen van vervangende bagage bewaren.
Tip: Verwijder om vergissingen te voorkomen oude bagagelabels van vorige reizen van de bagage die je incheckt.

reis terug  
.

Bestel 'n vliegticket, hotelkamer en nog veel meer via Travelmarker

Zoek een voordelige
naar menu tipsvliegticket
naar menu tipslastminute
naar menu tipsreisverzekering

naar menu tipshotelkamer
naar menu tipsvakantiehuisje
naar menu tipscamping
naar menu tipsreisgidsen
naar menu tipsgolfreis naar menu tipscruise
naar menu tipshuurauto naar menu tipstreinreis
Doe het zelf met TMreizen !
naar beginpagina transport
 vluchten
 met de (huur)auto
 liften
 met de (huur)camper
 motorreizen
 busreizen
 treinreizen
 met de metro
 per taxi
 over het water
   

                  

© 2019 www.travelmarker.nl